keskiviikko 3. lokakuuta 2012

ITSETUNNOSTA

Mun on tosi pitkään tehnyt mieli avautua tästä aiheesta. Ja nyt mä teen sen.

Viime aikoina oon miettinyt paljon sitä, kuinka paljon ihmiset oikeesti käyttää aikaa itsensä vihaamiseen, häpeämiseen ja muuttamiseen. Jokainen (varsinkin nuori) on varmasti joskus toivonut olevansa erilainen; laihempi, pidempi, lyhyempi, kauniimpi, suurisilmäisempi, sosiaalisempi, lahjakkaampi ja niin edelleen. Liian usein tuntuu, että tää tyytymättömyys omaan itseen menee liian pitkälle. Siinä vaiheessa kun joku ei esimerkiksi lähde ulos kavereitten kanssa, koska "on liian ruma", ollaan jo pahasti eksyksissä.

Mutta miksei me pysähdytä ajattelemaan sitä, että ihan totta - jokainen ihminen syntyy erilaisena, omana ainutlaatuisena itsenään. Eikä toi ole mikään klisee, vaan totuus. Ei ole mitään mieltä verrata itseään muihin. Ei ole mitään mieltä vihata itseään ja näin vaikeuttaa omaa elämäänsä. Mitä jos kokeilisi vain hyväksyä itsensä sellaisena kuin on?


Kaikkiin meihin kohdistuu paineita, joita yhteiskunta, ympärillä olevat ihmiset ja me itse asetetaan. Useimmiten ne kaikista suurimmat paineet tulee kuitenkin just meiltä itseltämme. Sitä ei kuitenkaan tule välttämättä edes ajatelleeksi. Yleensä ihminen vaatii itseltään ainakin sata kertaa enemmän kuin muilta. Vaikka olis paljon rakastavia ihmisiä ympärillä, saattaa silti itse olla sitä mieltä, että on täysin hirveä ihminen. Mutta miksi ihmeessä?

Miksi ittestään tykkääminen on jotenkin niin kauheen noloa? Musta tuntuu että suomalaiseen kulttuuriin jotenkin kuuluu oman itsensä vähättely (tai tämmönen olo mulla on), on mukamas OK ja hyväksyttävää haukkua itseään. Itsensä kehuminen on sairasta tai itserakasta. Kehuihin 'kuuluu' vastata vähätellen, esimerkiksi jos joku kehuu toisen ulkonäköä, siihen 'kuuluu' vastata vähintäänkin vain nolostunut kiitos, mielellään vielä kieltää se: "enhän mä, kato nyt kuinka kauheet nää mun vaatteetkin on ja blaablaablaa".
Ite oon monta kertaa kokenut sen, että ulkomaalaiset on paljon herkempiä kehumaan ja sanomaan kohteliaisuuksia. Tuntuu myös, että näillä ulkomaalaisilla on itsellään kaikilla paljon parempi itsetunto. Sehän on tietysti ihan loogista, jos niiden kulttuuriin kuuluu hyvien asioiden korostaminen. Silloin kun ei koko ajan muistuttele itseään omista virheistään, on paljon parempi olo itsensä kanssa.
Suomalaiseen kulttuuriin taas kuuluu enemmän huonojen puolien korostaminen. Hyvän itsetunnon omaavat henkilöt koetaan usein jopa ärsyttävinä, uskomattomina itsensä korostajina. Tää on musta ihan hullua. Joskus tuntuu että joillekin ihmisille on ihan ylitsepääsemätöntä sanoa mitään positiivista kenestäkään, oli sitten kyse omasta itsestään tai jostain muusta. Sen sjaan haukkuja keksitään vaikka maailman loppuun asti. Uskomatonta. 
Oma huono itsetunto purkautuu eri tavoin eri ihmisillä; jotkut pönkittää omaa itsetuntoa lyttäämällä muita ja toiset lyttää itseään. Kumpikaan näistä ei ole hyvä juttu.


Kaikki on kuulleet nää kuuluisat happy girls are the prettiest, jokainen ihminen on kaunis, kauneus on katsojan silmissä -sanontojen eri variaatiot, mutta kuinka moni on oikeesti miettinyt noita juttuja, myös omalta kohdaltaan?

Sitä paitsi ihan oikeesti. Tää elämä ei ole mikään hemmetin kauneuskilpailu. Me ihmiset ollaan kaikki erilaisia. Maailman kauneinta tai komeinta ihmistä ei ole olemassakaan, koska jokaisella on oma käsityksensä kauneudesta tai komeudesta. Joku on langanlaiha ja joku toinen pyöreä, mutta kummatkin on samanarvoisia ihmisiä ja kummatkin on kauniita. 


Ja sitten mun täytyykin kirjoittaa vielä tästä, mikä mua henkilökohtaisesti ärsyttää todella paljon: Nykyajan yhteiskunnassa laihuus on nostettu uskomattoman korkeelle jalustalle. (Ja huom. täytyy muistaa että nykyajan yhteiskunta = ME!) Naistenlehdet pursuaa laihdutusohjeita ja mainoksissa on lähes aina vaan poikkeuksellisen laihoja malleja - nää jutut kaikki tietää, kuulostaa melkeen kliseeltä. Mutta mietitäänkö me oikeesti loppuun asti sitä, kuinka korostettua se laihuus oikeestikin on? Laihdutus ja laihdutuskuurit on (muka) muodikkaita ja hyväksyttäviä. Ihan jo lastenpiirretyissäkin lihavat henkilöt on usein pahiksia/tyhmiä/epäsuosittuja, kun taas päähenkilöt on aina laihoja ja kaikkien rakastamia (tää ei oo mun oma oivallus, vaan luin tän joskus jostain, mut miettikää vaikka niitä teidän lemppari-Disneypiirrettyjä, niin ihania kuin ne onkin). "Läski" on haukkumasana ja käytetään samaan aikaan "ruman" kanssa, kun taas laihaksi kutsuminen on suuri kohteliaisuus. MIKSI?
Ja sitten jotkut vielä jaksaa ihmetellä, miksi tytöt, pojat, naiset, miehet ja ihan pienet lapsetkin sairastuu syömishäiriöihin. 
Mun mielestä pitäis niin mediassa kuin muutenkin korostaa enemmän sitä, että laihdutus pelkistä ulkonäöllisistä syistä on turhaa, että me kaikki ollaan semmosia kuin ollaan, ja että laihuus ei TODELLAKAAN ole sama asia kuin kauneus (KLIK). Kyllähän näistä asioista puhutaankin, mutta silti, normaalipainoiset naiset on edelleen vaan nissä "rakasta itseäsi" -kampanjoiden mainoksissa, eikä vielä niissä "oikeissa".
  
 
Oon miettinyt näitä asioita sekä yleisesti että henkilökohtaisella tasolla. Voin vannoa, että mä en ainakaan oo voittanut itseni vihaamisella mitään. Oon sitä vastoin vaan menettänyt paljon asioita. Oon miettinyt sitä, kuinka paljon aikaa ja energiaa ja elämää mulla on mennyt vaan itseni vihaamiseen - ja loppujen lopuksi: kuinka vähän väliä esimerkiksi mun painolla oikeesti onkaan ihmiskunnan kannalta.  
Mulle on ihan sama, miltä joku ihminen näyttää, mua ei kiinnosta kenenkään paino tai rasvaprosentti tai mikään - ja uskallan epäillä, että kaikki muutkin arvioi mut sen perusteella millanen mä oon ja miten kohtelen muita, eikä sen perusteella minkä kokoiset housut mulla on jalassa.     
        
Itsensä hyväksyminen ei todellakaan oo helppoa. Päin vastoin, voisin sanoa että se on yksi vaikeimmista asioista maailmassa, mutta samaan aikaan yksi tärkeimmistä.
Kaikki ne hetket ja ajatukset, kaikki se energia mitä kukaan käyttää siihen iänikuiseen itsensä haukkumiseen ja vihaamiseen - eikö sitä vois käyttää johonkin hyödyllisempään? Itsensä vihaamisella ei voita mitään, ei yhtään mitään. Hyvä itsetunto vaatii uskaltamista. Täytyy uskaltaa tykätä itsestään. Hyvä itsetunto ei oo nolo asia eikä sama asia kuin itserakkaus. Koska jokaisessa meissä on sekä hyvät että huonot puolemme, mutta jostain syystä me keskitytään liikaa aina vaan niihin huonoihin. Vaikka oikeestihan meidän pitäisi osata ja uskaltaa olla ylpeitä niistä positiivisista ja hienoista ominaisuuksista, mitä meissä kaikissa on. Ihan kaikissa.

Mun mielestä ne ihmiset, jotka uskaltaa rohkeasti olla just semmosia kuin on ja kohtelee muita ihmisiä hyvin, on kaikista ihanimpia. 

Ja nyt. 
SINÄ joka luit tämän: Haastan sut kirjoittamaan paperille viisi positiivista asiaa itsestäsi. Saattaa tuntua ainakin aluksi vaikealta, mutta uskalla rohkeasti huomata, että sussa on vaikka mitä positiivisia juttuja. Kuuntele TÄÄ BIISI (ahahah tiiän, Selena Gomez :-D Mutta pointti tässä on noi SANAT) ja seuraavan kerran kun moitit tai haukut itseäs, pysähdy miettimään, miksi teet niin. Sä et vaadi mahdottomuuksia sun ystäviltä, miksi siis vaatisit itseltäsikään liikaa?
Uskalla tykätä itsestäsi. 

YOU ARE BEAUTIFUL


PSSST. Tän ei nyt ollut tarkoituskaan olla mikään näin-asiat-ovat -postaus, vaan kunhan kirjasin mun ajatuksia ylös. Tiedän että joku voi olla eri mieltä joistain jutuista ja että on esimerkiksi vähän tyhmää yleistää ("suomalaiset" ja niin edelleen) joitain juttuja. Mutta tää ei nyt olekaan mikään tieteellinen artikkeli aiheesta vaan mun ajatuksia :-)Larissa

22 kommenttia:

 1. Olet niin ihana. ♥ Ihanaa että tää tulee päivää mun "itseinhosta, ihmisvihasta" -postauksen jälkeen.... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos sonja :-) haha joo mietin itekin sitä :-D ja itse asiassa se oli yksi tekijä joka sai mut kirjottamaan tän just eilen, koska olin lukenut sen postauksen! heh!

   Poista
 2. ihanaa et kirjotit tän, oon itekki nii monesti miettiny näitä juttuja!
  ps mitä kytköksiä sulla on kotkaan? :------D tuut supermonesti jossain facebookissa vastaan myös siks et tunnen jasmian mut nyt myös kotkalaisten kautta. vaikutat ihanalta tän sun blogin perusteella ja oot myös supernätti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :-)
   Aijaa säkin tunnet jassun! :-D ja joo siis mä tunnen Leonin ja joitain muita kotkalaisia, koska oltiin nuorempina samalla musaleirillä :) Ja viime kesänä oltiin Kotkan meripäivillä just leonin ja noiden kanssa niin tutustuin siellä kaikkiin sen kavereihin, että sen takia varmaan tuun facebookissa vastaan :D hehe :)
   Ja oi kiitos paljon♥

   Poista
  2. haha jes! tä on niin pieni maailma!
   ps toivottavasti en vaikuttanu kauheelta stalkkaajalta :-------D mua on vaa mietityttäny ku oon jo jonku aikaa seuraillu sun blogii jotain ihan muuta kautta ja se oli jotenki hauskaa!

   Poista
  3. Sanos muuta! :-D
   Ja et tietenkään vaikuta :D :-) ymmärrän hyvin! :-D

   Poista
 3. IHANAA, tiivistit mun ajatukset sanoiksi ja vieläpä kunnolla, laajasti. Toinen juttu on myös sit ne henkilöt ketkä tällä itsensä vähättelyllä hakee vain huomiota, se tuli tässä samalla mieleen.

  Mut aivan mahtavaa. Olet ihana! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :-) voi kiitos roosa!! Ja jep toi on ihan totta myös!

   Poista
 4. "Sitä paitsi ihan oikeesti. Tää elämä ei ole mikään hemmetin kauneuskilpailu. Me ihmiset ollaan kaikki erilaisia. Maailman kauneinta tai komeinta ihmistä ei ole olemassakaan, koska jokaisella on oma käsityksensä kauneudesta tai komeudesta. Joku on langanlaiha ja joku toinen pyöreä, mutta kummatkin on samanarvoisia ihmisiä ja kummatkin on kauniita."

  Tää kohta ♥

  Itelläni on surkea itsetunto yhdeksän vuoden kiusaamisen takia, mutta alan vihdoin kasvamaan sen yli ja saamaan enemmän itseluottamusta. Oon ylipainoinen ja sen takia vihasin itteeni. Nyt .... en tiedä, mutta en enää vihaa itseäni. Alan taas nauttia elämästä :3 tää teksti oli upea, kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos :-) ♥
   Kurja kuulla, että sua on kiusattu :c Mutta ihanaa jos nyt alat saamaan lisää itseluottamusta ja että et enää vihaa itseäs!! Kyllä se siitä, uskalla vaan nauttia elämästä täysin rinnoin! Tsemppiä!

   Poista
 5. LARISSA OLET IHANA ! Paras teksti ikinä ♥

  VastaaPoista
 6. KIITOS LARISSA! ♥ jokainen sana niin täyttä totta, vaikeampaa oikeassa elämässä mutta mä ainakin yritän oppia hyväksymään itseni.
  Aina kun haukkuu itseään, on hyvä miettiä, että pätisikö sama asia ystävään. Harvoin kyllä, joten miksi itseensäkään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ♥ :-) Niinpä! Mäkin yritän, koska se on todellakin sen arvoista! Kyllä me onnistutaan. Tsemppejä♥

   Poista
 7. kommentoin tähän vasta nytten kun en millään keksiny mitä nerokasta kommentoisin että en toistais samaa kun kymmenen edellistäkin :-D no, mulla oli joku syvällinen pohdiskelu tähän liittyen enkä muista sitä enää eikä sillä oikeastaan väliä.. koska toistan nyt kaikkia muita ja sanon että loistava postaus ja sulla on erityislaatuinen kyky ilmaista asia niin että ei tuu sitä "lol"-fiilistä mikä mulle yleensä näistä tämmösistä postauksista tulee ! taisiis sun sanomana rupean uskomaan asiaan satakertaa enemmän kuin kaikkien edellisten kirjoittajien sanomana :-D tulipas sekava kommentti, pointti =♥ ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Romppuuuuu♥ voi toi merkitsee mulle paljon ettei tullu "lol" -fiilistä koska pelkäsin just sitä et jos tästä tulis semmonen! Mut hyvä jos ei! Voi! Kiitos ♥

   Poista
 8. voi larissa! oot ihana!

  vaikea sanoa mitään. teksti oli niin osuva! muakin ärsyttää kamalasti laihuuden ihannointi ja vaikka omat ajatukset kuuluukin aika typerän vahvasti siihen, niin toisaalta se on vain omakohtaista. ei koskaan odota keltään toiselta esim. laihuutta, mutta itsehän sitä vain haluaisi olla. miksi? siinäpä kysymys....! ja kyllähän nykyajan mallit on sellaisia, etteivät ne välttämättä edusta minkäänlaista normaalia kehonkuvaa, vaikka senhän pitäisi juuri olla toisinpäin. sana "malli" on jo siinä mielessä harhaanjohtava, mallinhan tulisi kuvastaa tavallista ihmistä... mutta kaupallisuus.

  itsensä haukkumisella ei kyllä saavuta mitään. itseähän varten tässä eletään. ääh, en osaa sanoa mitään! oot ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset


  1. Ymmärrän tosi hyvin! Niinpä, oot ihan oikeessa.

   Osasithan sä sanoa vaikka mitä ja just asiaa!! :-) itse olet ihana! ♥

   Poista

Kiitos ajatuksistasi ♥