YOUTUBE

tiistai 22. huhtikuuta 2014

TEE MAAILMASTA PAREMPI PAIKKA -HAASTE

Tämä ei ole arkikuvahaaste, kaljahaaste tai lankkuhaaste. Tässä haastetaan jokainen tekemään kestävämpiä, ekologisempia ja eettisempiä valintoja. Omaan napaan tuijottelu ei ole coolia.

Haastan, näin kansainvälisen Earth Dayn kunniaksi, kaikki tätä tekstiä lukevat tee maailmasta parempi paikka -haasteeseen! Oon ihan varma, että jokainen voi osallistua tähän haasteeseen. Olen listannut viisi "osa-aluetta", joista ei tarvitse aluksi toteuttaa kuin vaikkapa pari kolme, jos ei koe pystyvänsä ainakaan ensi alkuun enempään. Jokainen hyvä valinta ja muutos parempaan suuntaan on tärkeä.


* * *

 1. SYÖ KASVISRUOKAA

Kasvisruoka on ekologisempi, eläinystävällisempi ja joissain tapauksissa terveellisempi valinta. Herkullista kasvisruokaa on helppo oppia kokkaamaan ja kasvisruokaohjeita löytyy netistä kasoittain. Kasvisruoka on myös halvempi vaihtoehto.

Kasvisruoka ei ole mikään on-off -juttu. Vaihtoehtoja on monia: voit suosia kasvisruokaa, viettää yhden tai useamman kasvisruokapäivän viikossa, jättää punaisen lihan pois, jättää kaiken lihan pois tai vaikka jättää maito- ja kananmunatuotteetkin pois (kunhan muistat pitää huolen siitä, että saat edelleen tarvittavat ravintoaineet). Saat ihan itse valita.

Tiettävästi kukaan ei ole suorastaan kuollut kasvisruokaan, eikä keneltäkään vaadi ylitsepääsemättömiä ponnistuksia viettää yhtä kasvisruokapäivää viikossa.

Pari linkkiä aiheeseen liittyen:

Tähän videoon törmäsin pari viikkoa sitten ottaessani selvää vegaaniruokavaliosta (video on muistaakseni saatavilla myös suomenkielisillä teksteillä). En usko sokeasti puheenpitäjän väittämiin, en ole samaa mieltä kaikessa enkä välttämättä suosittelisi tältä istumalta kaikille sataprosenttista vegaaniruokavaliota, mutta videon katsominen muutti käsityksiäni ja ennakkoluulojani veganismista. Enkä myöskään usko, että kukaan pystyy katsomaan kohdissa 16:15 ja 1:00:43 olevia videoita lihan- ja maidontuotannosta ilman, että se pistää ajattelemaan. (Mulle riitti jo pari ensimmäistä pätkää. Ei siis sovi herkimmille katsojille!) Tämän videon linkitän siis ihan vain siksi, että minä ainakin aloin sitä katsoessani pohtia asioita, joita en välttämättä olisi muutoin tullut ajatelleeksi.

WWF:llä on luonnollisesti paljon aiheeseen liittyvää tietoa (kannattaa selailla!), kuten myös tämä ruokaopas.

Animalian sivuilta löysin tiiviin tietopaketin kasvissyönnin syistä.


2. KIERRÄTÄ

Jäitteiden kierrätys on ollut kaikille tuttu juttu jo ala-asteajoista lähtien. On hämmästyttävää, kuinka monessa kotitaloudessa ei vieläkään kierrätetä, vaikka kierrätyksen tärkeydestä on puhuttu jo monta kymmentä vuotta. Monissa asunnoissa on roskiskaapiissa jo valmiiksi paikat kahdelle roskikselle (kaatopaikka- ja energiajäte) ja Suomessa kunnat ovat järjestäneet (jotkut hyvin, jotkut huonommin) puitteet kierrätykselle. Omakotitaloissa biojätteet on helppo heittää kompostiin ja tyhjistä limsapuolloista saat jopa rahaa takaisin. Jos et jo kierrätä, kysy itseltäsi, onko siihen mitään järkevää syytä - laiskuus ei nimittäin ole järkevä syy. Ja sen vanhan sohvan tai telkkarin heittäminen metsään on muuten pelkästään noloa.

Kierrätys ei koske pelkästään jätteitä vaan myös vaatteita, leluja, tavaroita ja niin edelleen. Myy vanhat vaatteet kirpparilla (tästäkin saat rahaa!) tai lahjoita ne hyväntekeväisyyteen, vie vanhat lelut ja lasten DVD:t tuttavaperheen lapsille tai anna kavereille korut, sisustusesineet tai kengät, joita et itse käytä. Yksi tyhmimmistä valinnoista on heittää käyttökelpoinen tavara pois.


3. VÄLITÄ

Muista välittää niin muista ihmisistä, itsestäsi kuin maapallostakin. Jos kaverillasi on huolia, auta häntä. Jos itselläsi on ongelmia, muista olevasi avun arvoinen. Jos et ensin auta itseäsi, et voi täysin auttaa muitakaan. Hymyile vastaantuleville ihmisille, kysele vanhempiesi kuulumisia, auta pikkusisaruksia läksyissä tai naapurin mummoa kauppakassien kantamisessa. Tälläiset pienet ja arkiset asiat ovat äärettömän tärkeitä. Parempi maailma lähtee ruohonjuuritasolta.


4. KÄYTÄ MAALAISJÄRKEÄ

Useimmat meistä osaisivat vaikkapa tietokilpailussa valita ne ekologisimmat ja eettisimmät vaihtoehdot, mutta mites sitten, kun ne valinnat täytyykin tehdä tosielämässä? 

Pohdi valintojasi ihan maalaisjärjellä. Jos sinulla on jo kolmet käyttökelpoiset ja sopivat farkut, tarvitsetko todella neljänsiä? Täytyykö joka talvi ostaa uusi talvitakki? Kannattaako jättää valoja palamaan tyhjään huoneeseen tai vettä valumaan suihkussa shampoon levittämisen ajaksi? Täytyykö jokaiselle reissulle lähteä autolla - etkö todellakaan jaksa kävellä tai pyöräillä parin kilometrin matkaa keskustaan (hei, sehän on myös hyötyliikuntaa) tai vaihtoehtoisesti mennä bussilla? Mitäpä jos ajelureissu kavereiden kanssa olisikin tällä kertaa pyöräilyreissu eikä autoilua? Onko liian iso vaiva ottaa kauppareissulle valmiiksi mukaan oma kassi tai laukkuun oma, kotona täytetty vesipullo?


5. TUTKI, KYSELE, OTA SELVÄÄ

Älä sulje silmiäsi tai käännä ajattelen jotakin muuta -vaihetta päälle. 

Ota selvää asioista ja faktoista. Jos et vaikkapa ole selvillä siitä, mitä ilmastonmuutos tarkalleenottaen on, etsi käsiisi dokumentti aiheesta. Itse löysin muutamassa sekunnissa YouTubesta esimerkiksi tämän dokumentin (en ole vielä ehtinyt itse katsoa loppuun asti, joten en tiedä, kuinka hyvä tuo on).

Kysele valmistajilta heidän eettisistä ja ekologisista periaatteistaan. Esimerkiksi tämän ohjelman (suosittelen ehdottomasti katsomaan) tiimoilta kirjoitettu artikkeli välittää tätä sanomaa.

Etsi juuri sinulle sopivia tapoja vaikuttaa. Itse löysin yksinkertaisesti googlaamalla esimerkiksi tälläisiä nettisivuja: KLIK, KLIK, KLIK. Ihan jokaiselle löytyy jokin tapa.


* * *


En ole tutkija tai asiantuntija, joten en väitä olevani sataprosenttisesti oikeassa kaikessa, mitä sanon. Olen kuitenkin varma, että kasvisruualla, kierrätyksellä, välittämisellä, maalaisjärjen käytöllä ja asioista selvää ottamisella saadaan enemmän hyvää kuin huonoa aikaan.

Mukauta muutokset omaan elämääsi sopiviksi. Ei kenenkään tarvitse alkaa elää majassa metsän keskellä tai luopua kokonaan joistakin lempiasioistaan, ellei itse halua. Jos et esimerkiksi luota hyväntekeväisyysjärjestöihin, kukaan ei pakota sinua tekemään niille lahjoituksia - voit sen sijaan tehdä jotakin muuta. Liian usein (ei aina!) kovaäänisimmät kritisoijat eivät kaikessa hiljaisuudessa tee mitään muutakaan, tai argumentteina on sellaisia "syitä" kuten en jaksa, osaa, ehdi, pysty. 

Näistä asioista puhutaan kyllä, mutta tuntuu, että harva kuitenkaan tekee mitään. Minusta on itsensä ja toisten huijaamista, kun kannatetaan ja kauhistellaan, muttei silti itse olla valmiita tekemään yhtään mitään konkreettista. 

Muista, ettei maailmanparantaminen ole sinulta pois, sillä sinä itsekin elät tässä maailmassa meidän kaikkien muiden kanssa. Parannat siis samalla sitä omaa maailmaasi - auttamalla muita autat myös itseäsi.

Larissa

10 kommenttia:

 1. Tosi hyvä postaus, jälleen <3

  Mä en henkilökohtasesti ymmärrä mikä siinä jätteiden lajittelussa voi olla niin vaikeaa.. tai varsinkaan niiden pullojen palauttamisessa kauppaan. Eikö muutaman kymmenen senttiä yhdestä pullosta oo enää rahaa? En todellakaan väitä, et itekään noudattaisin näitä kaikkia tässä mainittuja, mut yritys on kova. Myönnän, että liian usein kuitenkin se lämpimän suihkun alla seisominen shampoon levityksen aikana vie voiton palelemisen sijaan. Mut sit taas valojen kanssa oon hyvinkin tarkka. Hmm eitoki ole mitään vaikutusta sillä, että vesi kuuluu vuokraan, sähkö ei. Ajokorttia ei ees kiinnosta hankkia, kun sitä kaupungissa mihinkään ei tarvitse. Ehkä jos joskus asun kymmenien kilometrien päästä elämästä jossain metsän keskellä.

  Mut kaikista järjettömintä on mun mielestä sellanen toiminta, jolle ei oo mitään muuta syytä kun se laiskuus. Vaikka se, että heittää nenäliinan maahan kun ei jaksa kävellä viiden metrin päähän roskikselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna ♥

   Joo niinpä, oot niin oikeessa! :-D Mutta älä pode huonoo omatuntoo koska oikeesti kukaan ei oo täydellinen :-) tärkeintä on se että tekee jotain ja yrittää tosissaan ja välittää näistä jutuista! Kyllä mäkin oon monetmonet kerrat pyytänyt äitin hakemaan mut keskustasta tms kun en oo jaksanut kävellä tai mennä bussiin... :D Mut jee, kivaa että on joku toinen ketä ei edes kiinnosta hankkia ajokorttia ;-) Vaikka joskus siitä olis hyötyä mulle, kun vois kuskailla pikkusisaruksia harrastuksiin tms - mutta en tiiä missä maailmassa mulla olis varaakaan koko korttiin, sehän on ihan tajuttoman kallis! :D

   Ja niinpä, toi on niin totta... kyllä jokaisella ihmisillä täytyis sen verran yritystä olla.

   Poista
 2. loistava postaus Larissa! tää saa ajattelemaan :) ♥

  VastaaPoista
 3. Järkytyin Suomessa pääsiäislomalla käydessä, että lenkkipolun varret ja metsät olivat täynnä roskia, toisin kuin täällä. Kauheaa lenkkeillä luonnossa kun viaton luonto on sotkettu autonrenkailla, vaahtosammuttimilla, muovipulloilla ja kaikella muulla töhnällä. Pelkästään limsatölkillä kestää yli 500 vuotta maatua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhhuh :-( Niinpä! Musta on itse asiassa aika yllättävää, että Suomessa on sottaisempaa...

   Poista
 4. Jes!!! Mahtavaa! Ihanan järkevästi ja ytimekkäästi oot saanut asian tähän ruudulle. Laitan tän postauksen talteen ja katon noi linkit myöhemmin, nyt väsymys painaa niin..

  VastaaPoista
 5. tosi asiallinen postaus! :-) oon ihan samaa mieltä ja pyrin itsekin pienillä teoilla mahdolluuksien mukaan tehdä maailmasta vähän "parempaa paikkaa". sekä paasaan kierrätyksestä ja jätteiden lajittelusta kaikille :-D

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksistasi ♥