YOUTUBE

keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

RUOKAPOSTAUS - AJATUKSIANI VEGAANIRUUASTA

Ajattelin kirjoittaa ruokapostauksen, ruokakuulumisia tai ajatuksiani ruuasta, miten sen nyt ottaa. En ole minkään tason asiantuntija tässä(kään) asiassa, ja vegaaniruuan suhteen mäkin opin, kokeilen, luen ja maistan uusia juttuja lähestulkoon joka päivä.
Suunnilleen niihin aikoihin, kun kirjoitin edellisen maailmanparantamis-postauksen, olin ottanut enemmän selvää vegaaniruuasta. Kirjoitin aiheesta hiukan myös tuohon postaukseen. Oon katellut muutamia dokumentteja, YouTube-videoita sekä lukenut aiheesta kaikkialta netistä blogeista keskustelupalstoihin ja vegaaniliiton nettisivuihin.

Oon siis vähentänyt eläinperäisten ainesosien osuutta ruokavaliossani hiljalleen pitkin kevättä. Taustasta sen verran (jälleen kerran), että punaisen lihan jätin pois marraskuussa 2009 ja kanaa olin syömättä vuoden ajan, keväästä 2012 kevääseen 2013. Jätin kanan ruokavaliostani pois taas alkuvuodesta, tällä kertaa lopullisesti, eli siis periaatteessa olen nyt vähentänyt kalan, maitotuotteiden ja kananmunien (ja hunajan) osuutta ruokavaliostani.  
Tämä ruokavaliomuutos on ollut tähänastisen elämäni paras; tällä kertaa muutin ruokavaliotani muista kuin ulkonäöllisistä syistä. Sen tarkemmin yksityiskohtiin menemättä voin vähän valottaa, että pari-kolme vuotta sitten (ihanne)ruokavalioni koostui lähinnä salaatinlehdistä, omenoista, pepsi maxista ja light-versioista kaikesta, mistä vaan sellaisia on tehty. Uskoakseni tuolloin olen kärsinyt miljoona kertaa pahemmista puutostiloista kuin nyt - puhumattakaan light-tuotteiden myrkyistä, joista aspartaami on vain jäävuoren huippu.

Aluksi söin vegaanisesti muutamina päivinä viikossa, sitten arkipäivisin, ja tämän viikon alusta aloittaamani vegaaniruokavalio"kokeilua" ajattelin jatkaa ainakin kuukauden. En luokittele itseäni vegaaniksi, sillä en ensinnäkään tykkää luokittelusta ja toisekseen käytän esimerkiksi nahkakenkiä ja valitettavasti muutamia luultavasti eläimillä testattuja kosmetiikkatuotteita (en tosin ole ostanut noita viime aikoina). Syyni vegaanisen ruokavalion noudattamiselle ovat tiivistettynä eläimet, terveys ja ympäristö, kuten täällä on tarkemmin kerrottu.

Uskon, että ennakkoluulot vegaaneja ja veganismia kohtaan johtuvat tietämättömyydestä. Myönnän avoimesti myös itse aiemmin syyllistyneeni tähän. Ennen vanhaan ajattelin, että vegaanit syövät aika pahaa, ihan erilaista ja tylsempää ruokaa kuin me muut, ja että vegaanit ovat pääasiassa vain salaisia syömishäiriöisiä, ylitsevuotavan eläinrakkaita tai hippihifistelijöitä (näin vahvasti liioitellen!!). Mä en edes ollut ikinä tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi lehmät saattaisivat kärsiä maidontuotannossa.  
Otettuani selvää asioista minulle selvisi, että on olemassa esimerkiksi kasviperäisiä "lihankorvikkeita", joiden avulla ruokaa saa valmistettua samannäköiseksi ja lähes samanmakuiseksi kuin eläinperäisillä tuotteilla, että maidontuotanto ei ole sellaista kuin kuvittelin ja että veganismi on ympäristön kannalta parempi vaihtoehto. Juuri tuo ympäristö-pointti oli se, joka lisäsi tosi paljon mun kiinnostusta vegaaniruokavaliota kohtaan, vaikka eläinten huonoista oloista lukiessani ja katsoessani olen alkanut myös rakastaa ja arvostaa eläimiä taas niin kuin ollessani lapsi. Terveys-pointtikin on musta sinällään erittäin kiinnostava, vaiken ole vahvaa mielipidettä vielä muodostanutkaan siitä, onko veganismi oikeasti aivan varmasti kaikista paras ruokavaliovaihtoehto pelkästään terveys-aspektia ajatellen. Siitä kuitenkin alan olla varma, että kaikki asiat huomioonottaen vegaaniruokavalio on se paras vaihtoehto - ainakin niille, joille on mahdollista tehdä se valinta. Mun mielestä on terveellisempää ja luonnollisempaa ihmiskeholle syödä paljon kasviksia, hedelmiä, palkokasveja, pähkinöitä ja niin edelleen, ennemminkin kuin einespihvejä tai proteiinituotteita (jugurtit, rahkat, jauheet ja mitä näitä "ruokia", joihin on lisätty proteiinia, nyt on). En kuitenkaan ala käännyttää ketään. Ruuan suhteen oon itse asiassa kaikista vähiten "käännyttämässä" ketään (paitsi pakko nyt sanoa, että mun mielestä esimerkiksi punaisesta lihasta luopuminen olis kyllä mahdollista kaikille suomalaisille), koska mulla on sellainen olo, että ruokavalio on aika henkilökohtainen asia. Vaikka tietysti voisi ajatella, että kun syö toisia tämän maapallon kanssaeläjiä, asia on kaikkea muuta kuin henkilökohtainen.

Asiat eivät tietenkään koskaan ole mustavalkoisia, ja kuten postauksen alussa totesinkin, en tiedä vielä kaikkea. Totta kai soijan rahtaaminen toiselta puolelta maapalloa kuluttaa luontoa (kuitenkin vähemmän kuin lihantuotanto, ja kun ei kaukomailta tuotuja juttuja varsinkaan kesäaikaan tarvi joka päivä napaan vetääkään), eikä koskaan tiedä kuka osapuoli on ns. oikeasti oikeassa. Mutta joku päätös on tehtävä, ja tää tuntuu musta oikeimmalta just nyt. Joitakin vaikeuksiakin on ollut, mutta ei niin paljon, kuin voisi kuvitella. Suurimmat ongelmakohdat liittyvät lähinnä jonkun toisen kotona syömiseen tai sen oppimiseen, missä kaikessa on eläinperäisiä ainesosia ja missä ei. Vegaanituotteet-sivusto on ollut suurena apuna tässä. Ehdottomasti selailun arvoinen! 
Myös ravintoaineista on tosi tärkeää huolehtia, vaikka tätä kohtaa on mun mielestä aina ärsyttävä korostaa sen tähden, että monen mielipide tuntuu olevan se, että sekasyöjät saavat automaattisesti kaikki tarvittavat ravintoaineet ja vitamiinit, mutta kasvissyöjät tai vegaanit syövät automaattisesti puutteellisesti. Näinhän ei asia tietenkään ole. Tällä hetkellä mä syön päivittäin apteekista ostamiani B12-vitamiinitabletteja, huomioin raudansaantiani (tätä mun piti huomioida jo aiemminkin) ja syön joka päivä tarpeeksi pähkinöitä ja/tai tofua proteiinin saamiseksi. 

Keräsin tähän postauksen loppuun kevään ja kesän aikana ottamiani ruokakuvia, ja selittelen jotakin joka kuvaan liittyen. Varsinaisia reseptejä ei mulla itselläni ole missään, mutta netistä löytyy niitä pilvin pimein parin klikkauksen päästä ihan googlettamalla; esimerkiksi blogeista, vegaaniliiton sivuilta ja englanniksi vieläkin enemmän. Heti kun joku päättää antaa mulle sellaisen lahjaksi (hehheh) tai saan rahat kasaan, aion ostaa jonkin reseptikirjan ja/tai tietokirjan vegaaniruuasta.
02 1. Aamupalaa, eli puuroa ja marjoja. Kesällä saa onneksi tuoreita marjoja, mutta ei ne pakastemarjatkaan niin pahoja ole. Oon kokeillut laittaa puuroon myös esimerkiksi manteleita, Punnitse&Säästästä ostettuja kuivattuja mansikoita tai jopa tummaa suklaata, mutta marjat on mun ehdoton suosikki. Syön lähes poikkeuksetta aamiaiseksi aina puuroa ja hedelmiä tai gluteenittomia maissihiutaleita soijamaidon kanssa.
2. Erään smoothien ainesosat. Oon totutellut juomaan Alpron soijamaitoja, ja ne menee ihan vaivatta alas (paitsi ei ehkä pelkilteen, mutta lopetin jo vuosia sitten maidon juonnin ruokajuomana) ja antaa mun mielestä esim. kahviin ja smoothieihinkin ihanan pehmeän maun. Toi Eko luomu -soijamaito on tietysti aika hinnakas, mutta ostan sitä itse aina mieluiten, ja toisaalta toi yksi tölkki kestääkin mulla aika pitkään. 
3. Tofu! En oo kokeillut vielä muita merkkejä, koska oon todennut tuon hyväksi. Tofuahan voi periaatteessa pistää mihin tahansa pastakastikkeista salaatteihin, vaiken mä sitä jälkimmäisessä koskaan oo syönytkään; lähinnä siksi, etten tykkää siitä kypsentämättömänä. Sekä tofun että soijarouheen valmistamisessa maustaminen on kaiken a ja o - vähän samoin kuin lihassa. Hyvin maustettua tofua nuudeleissa tai soijarouhetta makaronilaatikossa ei edes erota kanasta tai jauhelihasta. Itse tykkään maustaa tofua currylla.
4. Vegaanisia suklaakeksejä, jotka tein tätä ohjetta hiukan muokkaillen. Mulla oli aikoinaan isot ennakkoluulot vegaanisia leivonnaisia kohtaan ("ei ne kuitenkaan voi maistua yhtä hyviltä!!"), mutta noi oli oikeasti ihan taivaallisen hyviä, eikä maultaan ainakaan mun suussa eronneet mitenkään "tavallisista" kekseistä. Vähän rasvaisia ne oli, en tiiä johtuuko ylipäätään rypsiöljystä vai laitoinko sitä liikaa. Mutta suosittelen ehdottomasti!
01 Erilaisia välipaloja:
1. Kurkkua, paprikaa, manteleita, cashew-pähkinöitä, persiljaa (raudan vuoksi!) ja paahdettu ruisleipä avokadolla. Vielä pari kuukautta sitten inhosin avokadoa, mutta leivän päällä se ajaa saman asian kuin mikä tahansa muu levite (=rasvan), ja varsinkin pippurin kanssa se on ihan hyvää! Pelkilteen en kuitenkaan vieläkään kauheesti siitä tykkää.
2. Vahingossa tehty soijamaito-pakastemarja"jäätelö". Koetin tehdä smoothieta liian jäisistä marjoista ja tulos oli pikemminkin lusikoitavaa kuin juotavaa - mutta todella hyvää! 
Nuppu pisti kommenttiboksiin tossa kerran vegaanisen banaanijäätelön ohjeen:
"- pilko 4 banskua pakkaseen ja anna pakastuu muutama tunti
- jäiset banskut blenderii ja sileeks
- joukkoon n. 200-300g marjoja tms miltä ny haluut et se jäde maistuu, mä laitoin mansikkaa vadelmaa ja tummaa suklaata rouheena
- joukkoon n. 0,5 dl mantelimaitoo
- kaikki soseeks blenderis
- kaada litran pakasterasiaan ja anna pakastua vähintään tunti, mieluummin kaks
- syö!"

Oon nähnyt paljon erilaisia ohjeita banaanijätskiin ympäri nettiä, mutten oo vielä kokeillut yhtäkään. Tuota ohjetta ajattelin kokeilla tässä heti kun tulee taas kunnon jäätelönsyöntikelit!
3. Ruisleipää, avokadoa ja alpron soijavanukasta - noi on toooosi hyviä! Kuten alpron muiden tuotteidenkin kanssa, on noikin suhteellisen hinnakkaita (Englannissa sain meijän lähikaupasta 4 tommosta muistaakseni 1-2 punnalla, miten se on mahdollista?!), mutta toisaalta, on vaikkapa juustokin kallista.
4. Marjasmoothieta ja nakd-raakavälipalapatukka. Tutustuin noihin Lontoossa (jälleen kerran, siellä ne oli paljon halvempia) ja käyn aina välillä ostamassa punnarista noita varastoon. Hinta on muistaakseni jotakin 1,70 € kieppeillä, joten säästänkin noita yleensä välipaloiksi reissuun.  
03 1. & 2. Tein juhannuksena vähän erikoista ruokaa eli bataattiranskalaisia ja tofu-sipuli-tomaatti-ruohosipuli-kasvismargariini -täytteisiä kesäkurpitsoja. Etsin kumpaankin netistä erilaisia ohjeita ja niitä muistelemalla tein noi niinsanotusti näppituntumalla. Tykkään ite kyllä tavallisista kotitekoisista ranskalaisista enemmän kuin noista bataatti-versioista, mutta nuo oli kivaa vaihtelua. (Ja arvatkaa mitä, mä oon aina luullut että bataatti on pehmeempää kuin peruna - no eipäs ollutkaan, ja niiden pilkkominen olikin sitten työläin vaihe koko kokkailussa. Ja loppujen lopuksi äiti teki sen...) Kesäkurpitsat oli ihan hyviä, ens kerralla laitan ehkä vaan enemmän ja pelkkiä kasviksia, tai kokeilen soijarouhetta tofun sijasta.
04
1. Yksi mun tän hetken lempparivegaaniruuista eli wokki! Tofua, porkkanaa, paprikaa, pähkinöitä ja nuudeleita. Ja periaatteessa wokkiinhan voi heittää ihan mitä tahansa oman maun mukaan.
2. Vegaaniset tortillat, kanan tms. sijasta (jälleen kerran) currylla maustettua tofua. Ja oli hyvää!
24061 "Iltapala-brunssi": kaksi paahdettua ruisleipää Alpron (on niitä merkkejä muitakin kuin Alpro, vaikka mä taidan syödä vaan niiden tuotteita :-D) margariinilla, kurkkua, paprikaa, mansikoita, cashew-pähkinöitä ja Sofian leipoma vegaanimuffinsi (hyviä!! ohjetta mukailtiin tämän ohjeen pohjalta, käytettiin maustamattoman jugurtin sijasta mustikanmakuista jugurttia reilu yks desi, ja se toi hyvin makua!).

Saa ottaa kantaa ja kertoa omia ajatuksiaan! :-)

Larissa

16 kommenttia:

 1. voi miten mielenkiintonen postaus ja hyvännäkösiä ruokia!! :) nähdään pian? ♥

  VastaaPoista
 2. Tuli ihan sellanen olo, et haluun tulla sun luo kylään ku teet noin ihania ruokia :D Ja sit toi on musta kanssa hirveen ihana piirre, ettet yritä painostaa muita ajattelemaan samoin ku sä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaw ihana! :-D Ja hyvä, munkin mielestä, painostamisella kun tuntuu olevan ihmisiin enemmän negatiivisia kuin positiivisia vaikutuksia :-)

   Poista
 3. Suosittelen kans makeuttamatonta matelimaitoa ja kauramaitoa!! Ihan superhyviä molemmat! Myös riisimaitoa menee meillä, se on tosi mietoa!

  VastaaPoista
 4. Kantsii kokeilla makeuttamatonta mantelimaitoo jos soijamaito tökkii :) mä tykkään tosta mantelista enemmän ku soijamaito maistuu jotenkin niin vaniljakastikkeelta :D

  Mä oon nyt aatellut ottaa projektikseni lainata kirjastosta kasan vegaaniruokakirjoja ja testailla eri reseptejä :-) olin yli 3 vuotta lakto-ovo ja sitäkin kauemmin ilman punaista lihaa (ja olen yhä), mutta kasvispainotteisempi ruokailu on alkanut taas kiinnostaa vaikken tiukasti yritäkään mihinkään lokeroon syömisen suhteen mahtua.

  Söin muuten yhden kaverin luona tortilloja, ja se oli tehnyt täytteeks mm. tacomausteessa paahdettuja kidneypapuja. En yleensä kauheesti välitä kidneypavuista sen jauhosen olemuksen takia, mutta siinä mausteseoksessa paahdettuna ne oli tosi hyviä. Tilkka öljyä pannulle, papuja ja tacomaustepussi perään (katoin netistä, niin ainakin se santa maria-merkkinen tacomauste on vegaaninen).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei joo, kokeilen ehdottomasti! :-)

   Munkin täytyis varmaan käydä tosiaan kirjastosta lainaamassa! Kerro, jos löydät jonkun superhyvän kirjan! :-D Ja ymmärrän, just hyvä, parempi kokeilla eri juttuja kuin lokeroida heti itteään johonkin :-)

   Ja okei, kiitti vinkistä, täytyy kokeila noita kidneypapuja!! tuli heti nälkä kun luin ton kuvauksen niistä pelkästään hahah :-D

   Poista
 5. Aaaaaa mä haluan tota wokkia nythetipaikalla :---D! Om ja nom.

  Mutsiis aivan ihana postaus taas! Parasta on ku linkkailet kaikkia dokkareita ja sivuja mukaan ja kirjotat monipuolisesti muutenkin. Oon kanssa hirveen kiinnostunu vegaaniruuasta, mut sit se aina tökkii kun en muutenkaan saa laitettua ruokaa niin et pitäis viel googletella jotain uusia reseptejä. Sit aina kun jaksan ettiä tietoa niin mietin, et no olipa taas niin vaikeeta. Mut voinnin mukaan haluan kyllä kokeilla mahollisimman usein vegaaniruokia. Niitten syömisestä tulee paljon parempi olokin. En sais enää edes mitään lihaa alas.. kananhan jätin vasta viime syksynä, mut muistan vieläkin ku viimesen kerran söin sitä ni mulla oli hirveen likanen olo kauan sen jälkeen. Oisin vaa halunnu kaivaa sen pois musta. :D Nykyään vaan ällöttää ihan hirveesti jotkut leikkeleetkin enkä ymmärrä miten jotkut pystyy syömään niitä. Mut en silti myöskään halua olla se, joka yrittää käännyttää kaikkia ekompaan suuntaan. Okei, perheen kanssa välillä lipsun tästä. Niin ja siitäkin oon sun mielestä samaa mieltä, et ei tarvii tehdä mitään vedenpitäviä rajoja ja kuuluttaa koko maailmalle olevansa vegaani. Ei siinäkään mitään pahaa musta siis ole, mut kyllä muutenkin voi ajatella ympäristöä, eläimiä jne! On se kuitenkin jo jotain vaikka yhtenä päivänä viikossa söis pelkästään vegaaniruokaa. Jos kaikki maailman ihmiset tekis niin ni oishan sillä vaikutusta.

  Olipa tosi sekava kommentti, mut pointti oli et hyvä sinä ja hyvä postaus! :3 Mä jatkan tässä soijajogurtin syömistä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaah mäkin! :--D Tein eilen sellasen version, mihin pistin kasvirasvapohjasta vegaanista ruokakermaa ja naminam tuli hyvää!

   Voi kiitos :-) ♥ Ihana kuulla, että tykkäät! Ja hei, nää jutut menee kanssa mun mielestä silleen, että ensin täytyy auttaa itteään ja sitten vasta kokeila jotain "mukavuusalueen ulkopuolella" olevia juttuja. Tai just että olon mukaan :-) Jos on muutenkin vähän hankalaa, niin ei tarvi potea mitään huonoa omatuntoa, vaikei jaksaiskaan aina tehdä kasvisruokaa tai tehdä ite ruokaa jnejne :-D Ei mullakaan pari vuotta sitten olis todellakaan riittänyt resursseja tämmösiin juttuihin - eikä mulla ees tullut mieleen :-D
   Mäkään en varmaan todellakaan sais enää lihaa alas...mua ällöttää pelkästään jo sen koostumuksen ajattelu, hyihyii...! :D
   Ja mäkin lipsun perheen suhteen tosta joskus, koska tykkäisin oikeesti vaan saarnata kaikille koko ajan hahhaaa :-DD Meillä kyllä syödään tosi kasvispohjasesti onneks muutenkin, en edes muista millon meillä olis ollut esim punaista lihaa!
   Niinpä :-)

   Ei ollut yhtään sekava postaus! Hyvä sinäkin :--) ♥

   Poista
 6. Ite en koskaan oo kokeillu olla täysin vegaani ja tavallaan kaikesta kokonaan luopuminen ja liika ehdottomuus ahdistaa. Lihaton tammikuu sen sijaan on tullu tutuksi jo useemman vuoden ja onhan se olo sen jälkeen paljon kevyempi ku mun normaalilla ruokavaliolla. En vaan pystyis käyttään niin isoa osaa mun arjesta ruuan ympärillä ja kun treenaan paljon niin sitä proteiinia pitäis saada ihan kunnolla, joten sitten mennään sieltä mistä aita on matalin :D

  Ja kaikki vegaanituotteet tuntuu olevan hullun kalliita, enkä sitten tiiä, onko kotimainen luomuliha yhtään sen epäekologisempaa kuin se, että jotain papuja kuskataan lentokoneella aasiasta...

  Mutta rispektit sulle, keep going ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän!

   No joo, onhan ne, mutta samoin on lihakin. Mutta joo kyllä, luomuliha on joka tapauksessa aina parempi vaihtoehto kuin esimerkiks jostain toiselta puolelta maailmaa roudatut halvat lihat joihinkin pikaruokaloihin ja einespihvien raaka-aineeksi. Ja sepä se, vaikka sitten on kaikkia muitakin näkökulmia, esim. soijan tuotanto työllistää siellä asuvia ihmisiä, pitäiskö tukea mieluummin kotimaista vai mitä, jnejne. Joskus on vaikeeta tietää, mikä olis paras vaihtoehto, ja kaikkien täytyy varmaan vaan ite miettii näitä asioita ja päättää se omalta kohdaltaan.

   :-) kiva kun kommentoit!

   Poista
 7. ihanan näköisiä annoksia!!
  mua kiinnostais kovasti kokeilla vegaaniruokavaliota sitten kun muutan omilleni, mutta samalla mun olisi löydettävä korvike fetajuustolle :-D melkeinpä ainoa ruoka, josta en voi/ole vieläkään voinut luopua, vaikka oon muuten lähes maidoton (aamukahviin menee aina pikkutilkka, jos ei ole mantelimaitoa tms!). toisaalta mua vähän myös pelottaa aloittaa mitään tarkkaa ruokavaliota, koska oon pelannut syömisen kanssa menneisyydessä aika paljon, mutta omaa kehoa ja mieltä kuunnellen voisin aloittaa askel askeleelta poistamaan eläinperäisiä tuotteita ruokavaliosta. komppaan nimittäin sua niin monissa tän postauksen jutuissa! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :-)
   Ja hei ARVAA MITÄ, mullekin yks suurimmista vaikeuksista on ollut nimenomaan fetajuusto :-----D Melkeen joka toinen päivä tulee vieläkin semmonen olo että ai että tekis mieli fetaa :-DD vaikka on se tässä ajan kuluessa helpottanutkin (onneksi).
   Joo, tiiän kokemuksesta että täytyy tosiaan olla 100% varma että pystyy ruokavaliomuutokseen terveeltä pohjalta, jos on menneisyydessä vähäänkään tommosia juttuja, koska muuten se lipsuu "vahingossa" johonkin ihan väärään, epäterveelliseen suuntaan. Täytyy olla itelleen täysin rehellinen. Askel askeleelta -tekniikka on hyvä :-) ! Kiva kuulla, että oot samaa mieltä monissa jutuissa!

   Poista
 8. Kiva lukea tällaista tekstiä :) Sulla on muutenkin tosi kivan oloinen blogi.

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksistasi ♥