YOUTUBE

sunnuntai 7. joulukuuta 2014

ADVENTTIKALENTERI, OSA 2: JOULUHAASTE

"Sen minkä jouluna itselles toivot, se toisten riemuks tee!". Näihin sanoihin loppuu vanha suomalainen joululaulu Nipsun ja Hipsun joulupuuro, ja niihin tiivistyy hyvin se kuuluisa joulun henki. Joulun hengellä tarkoitetaan yleensä lämmintä ja välittävää ilmapiiriä, toisten auttamista, hyvän joulumielen levittämistä ja epäitsekkäitä tekoja.

Kuinka tämä joulun henki sitten näkyy? Se saattaa valitettavasti usein unohtua kaiken muun, esimerkiksi materian, alle. Nimenomaan materian merkitys joulussa on korostunut viime vuosikymmenten aikana. Ihmiset googlaavat paniikissa blogipostauksia ja neuvoja "Mitä lahjaksi poikaystävälle? Mitä lahjaksi isälle? Mitä lahjaksi mummolle?" ja ostavat pakon edessä ne hajuvedet, kellot ja bokserit, jotka pahimmassa tapauksessa vielä unohtuvat lahjan saajan kaapin pohjalle. Lahjoja saatetaan ostaa vain sen ostamisen takia, mikä on järjetöntä rahan ja maapallon kuluttamista.
Lapsille raahataan sadoilla euroilla kiinalaislasten tekemiä muovileluja, jotka paketoidaan kiroillen aatonaaton iltana, yleinen stressi-ilmapiiri valtaa kaupat ja kadut, Iltalehdet julkaisevat taas jokavuotiset "Näin vältät joulukilot" -'artikkelinsa', ja porsaan ruhot valtaavat pakastealtaat. Tätäkö on oikeasti joulun syvin olemus? 

Onneksi meistä jokainen voi pysähtyä tämän kaiken jouluhulinan keskellä ja pohtia, millaista joulua ja joulumieltä haluaa ympärilleen levittää. Hyvän mielen jouluteko voi olla pieni, suuri, aineellinen tai aineeton. Olen koonnut alle muutamia vinkkejä, joista jokainen voi hakea inspiraatiota hyvän joulumielen levittämiseen :-) 

07122

Auta tuttua tai naapuria pihan kolaamisessa (jos sattuu olemaan lunta), kutsu naapuri glögille, tarjoa ruokakasseja kantavalle apua tai tiputa iltakävelyllä joulukortteja tuntemattomien postilaatikoihin. Pysähdy kauppakeskuksen jouluostos-paniikin keskellä ja hymyile kanssaihmisille. Hymy ja ystävällisyys tarttuu. Pienelläkin eleellä voi olla suuri vaikutus. 

Auta köyhää perhettä Jouluapua -facebooksivun kautta. Tuo sivusto on aivan upea ja kaunis keksintö. Faktahan on, että monissa suomalaisperheissä ei tänäkään jouluna ole varaa ostaa jouluruokaa tai lapsille lahjoja. Jouluapua-sivuston kautta heitä voi auttaa. Ja jos tunnet jonkun, jonka uskot kaipaavan apua joulun järjestämisessä, älä epäröi auttaa. Esimerkiksi lahjakortti ruokakauppaan saattaa monelle olla joulun pelastus.

Anna joululahja maapallolle (ja eläimille) ja vietä lihattomampi joulu. Vaikei kinkku ole koskaan mulle maistunut enkä sitä suostuisi syömään, vaikka maksettaisiin, ymmärrän kuitenkin sen olevan osa jouluperinnettä suurelle osalle suomalaisista. Kuitenkin siinä missä ennen vanhaan yksi perhe söi sen yhden pienen kinkun kiitollisena ja nautiskellen, tuntuu nykyajan politiikka olevan kinkunsyönnin (kuten muunkin lihansyönnin) suhteen se, että sitä ahdetaan napaan kilotolkulla räjähtämispisteeseen saakka. Kinkun lisäksi joulun aikaan syödään tietysti paljon muutakin lihaa. Mutta mitä jos jouluna ei tarvitsisikaan syödä sitä kinkkua ja muuta lihaa, ainakaan ihan tuhottomia määriä? 

Anna erilainen lahja. Se vuohen ostaminen kehitysmaahan on aihe, josta vitsaillaan paljon, mutta moni saattaisi vastaanottaa mieluummin tuon lahjan kuin Sokoksen halvimmat suihkusaippuat. Ja kumpi onkaan parempi sijoituskohde, ne henkkamaukan kynsilakat vai esimerkiksi saimaannorpan suojelu?  Runsaasti vinkkejä ettisiin joululahjoihin löytyy esimerkiksi täältä.
Tietenkään ei epäitsekkyyttäkään tarvitse vetää äärimmilleen. Läheisten ilahduttaminen myös aineellisilla lahjoilla on ihan sallittua. Tärkeämpää olisikin miettiä nimenomaan niiden määrää ja laatua.
Lahjaksi voi tietenkin antaa myös jotakin aineetonta; "Lupaan viedä sinut elokuviin ja syömään" -tyyppinen lahjakortti ystävälle tai perheenjäsenelle tuottaa varmasti paljon iloa. 

Ota yhteyttä vanhaan kaveriin, jonka kanssa et ole pitkään aikaan jutellut. Kysele kuulumisia ja lähetä vaikka joulukortti - "vanhanaikaisten" joulukorttien saaminen on aina piristävää!

Anna itsellesi joululahja. Jos sinulla on tapana haukkua tai sättiä itseäsi jostakin ominaisuudestasi, tavastasi tai ulkonäöstäsi, lupaa tänä jouluna olla vähän kiltimpi itsellesi. Meistä kukaan ei ole täydellinen, eikä kenenkään tarvitse olla. Rauha oman itsensä kanssa on avain parempaan elämään ja onnellisuuteen.

Tee parempi uudenvuodenlupaus kuin se karkkilakko tai "lupaan käydä salilla": Lupaa levittää hyvää mieltä ja ilmapiiriä ympärillesi joulun jälkeenkin. Kiltteyttä ja ystävällisyyttä ei voi tässä maailmassa olla koskaan liikaa.


Larissa

8 kommenttia:

  1. Kiitos tästä(kin) postauksesta ♥ Sun ei ainakaan tarvii tehdä uudenvuodenlupausta hyvän olon levittämisestä, kun teet sitä nyt jo niin paljon :')

    VastaaPoista
  2. Tää oli ihana postaus. Tärkeän aiheen lisäks kirjotat muutenkin niin hyvin, sun tekstejä on aina mukava lukee!
    Saanko ehkä linkittää tän postauksen omaan blogiini? :-) Ajatuksissa on ollut kirjottaa vähän samantyylisestä aiheesta, ja sulla oli kyllä hyviä pointteja tässä.

    VastaaPoista

Kiitos ajatuksistasi ♥