YOUTUBE

lauantai 11. huhtikuuta 2015

MIKSI MINÄ ÄÄNESTÄN?

Kävin tiistaina ennakkoäänestämässä. Vähän jänskätti, vaikka olen äänestänyt aiemminkin, euro- ja kunnallisvaaleissa. Kaikki sujui kuitenkin mallikkaasti, koko toimitukseen meni vain muutama minuutti aikaa ja se oli helppoa kuin heinänteko. Ehdokkaan numeroa kirjoittaessani saatoin vielä tarkistaa sen kopin seinällä olevasta listasta. Vaalivirkailija taas selitti tapahtumien kulun yksityiskohtaisesti, eikä mikään jäänyt epäselväksi. Äänestettyäni kävin kaupassa ja mietin siinä samalla, että kun tämä kerta on näin helppoa, niin miksi noin 30 prosenttia suomalaisista (lähde) jättää kokonaan äänestämättä?

Jokaisella on varmasti äänestämättä jättämiseen omat syynsä. En ajatellutkaan tässä tekstissä lähteä määrittelemään kenenkään muun syitä hyviksi tai huonoiksi, tai arvioimaan toisten ajattelutapojen realistisuutta. 

Sen sijaan ajattelin kertoa, miksi minä äänestän.

Koulussa yhteiskuntaoppi oli yksi niistä aineista, joita olisin halunnut osata paremmin. Kaikki kuitenkin tuntui vähän hankalalta ja talouteen liittyvät käsitteet eivät ihan auenneet. Tiesin, mitä puolueita en ainakaan kannata, ja mikä puolue tuntuu kaikista omimmalta, mutta en osannut perustella itse ajatuksiani. Yläkouluiässä ajattelinkin, että ymmärtääkseen politiikkaa täytyy olla kamalan fiksu ja paljon opiskellut. 

Myöhemmin tajusin olleeni väärässä. Kyllä minäkin voin ymmärtää politiikkaa, vaikka en osaakaan ulkoa kaikkia talouskäsitteitä. Katsoin vaalikeskusteluja, luin poliitikkojen haastatteluja ja ymmärsin, että käsitteiden ja virallisemman puhetyylin takana on ihan tuttuja asioita. Poliitikothan keskustelevat sellaisista ilmiöistä, kuten vaikkapa työttömyys tai rasismi, jotka ovat tuttuja minullekin ihan arkielämästäni.

Minusta on hienoa, että asun maassa, jossa on demokratia. Kaikkiallahan näin ei ole. Äänestän siksi, että koen äänestämisen sekä oikeudekseni että velvollisuudekseni. On mukavaa, että minun antamani ääni on aivan yhtä merkityksellinen kuin naapurini tai Suomen tasavallan presidentin. Ajattelen kuitenkin olevani myös jollain tavalla velvoitettu äänestämään, ja äänestämisen jälkeen minulla ainakin on täysi oikeus myös kritisoida eduskunnan päätöksiä.

Äänestän siksi, koska se on helppoa. Vaalikoneen kautta löysin itselleni sopivan ehdokkaan ja sain varmistuksen siitä, mitä puoluetta kannatan. Ja kuten jo kerroin, itse äänestämiseenkin meni vain muutama hassu minuutti. 

Maailmassa on monia epäkohtia ja asioita, joihin haluan vaikuttaa. Äänestän siksi, koska se on yksi vaikuttamisen keinoista. Muita keinoja, joilla vaikutan, ovat esimerkiksi päätökseni olla ajamatta ajokorttia tai olla kasvissyöjä. Vaaleissa äänestäminen ei mielestäni tee minusta epäuskottavampaa maailmanparantajaa. Äänestäminen ei myöskään estä minua vaikuttamasta muillakin tavoin.

Äänestän siksi, koska äänestämällä vaikutan enemmän kuin äänestämättä jättämisellä. Poliitikoilla on enemmän valtaa yhteiskunnallisiin asioihin kuin minulla. Minä ja kaverini emme voi säätää Suomen lakeja, kun taas eduskunta voi. Äänestämättä jättämällä valtaa menisi enemmän sellaisten päättäjien käsiin, joiden kanssa olen aivan eri mieltä. Äänestän siis sellaista ehdokasta ja puoluetta, joka ajaa minulle tärkeitä arvoja, kuten ympäristönsuojelua ja ihmisoikeuksia. 

Vaikka ennakkoäänestyspaikka oli aika arkisesti lähi-Prismassani, tuntui tilanne kuitenkin myös jotenkin juhlalliselta. Tunsin oloni tärkeäksi kirjoittaessani numeroa lappuun. Onhan se siistiä, kun saa vaikuttaa.
Äänestän siksi, koska se on siistiä. 

11041  
Larissa

2 kommenttia:

 1. Ihanan kepeä postaus, vaikka se onkin vähän "vakavammasta" aiheesta - musta kun tuntuu että tästä aiheesta (äänestämättä jättämisestä lähinnä) saadaan usein aika kiivaita/syytteleviä keskusteluja ja kirjoituksia aikaan, ehkä vähän vahingossakin. Hyviä syitä, joista oon kyllä samaa mieltä! :-) Mä muuten kirjoitin yhteiskuntaopin, ja musta se on aina ollut kiinnostavaa ja suht helppoa. Luulen kyllä, että oot silti ihan yhtä perillä (ellet jopa enemmän) Suomen politiikasta tällä hetkellä. :-D

  Musta äänestäminen tuntuu aina jotenkin vähän juhlalliselta (ja siistiltä)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :-) Kiitos Minna! Halusinkin tuoda vähän uudenlaista lähestymistapaa tähän aiheeseen :) Kiva että oot samaa mieltä!

   Poista

Kiitos ajatuksistasi ♥