YOUTUBE

perjantai 24. heinäkuuta 2015

POHDINTAA MATKUSTELUUN LIITTYEN

Matkustelu on (rikkaiden länsimaalaisten) muotiharrastus. Monet minunkin lähipiirissäni käyttävät säästönsä mieluummin matkusteluun kuin tavaroihin. Ajatuksena tämä on ymmärrettävä ja ajattelen pitkälti itsekin samalla lailla: vieraiden kulttuurien ja uusien ihmisten kohtaaminen sekä matkustelulla kartoitettu elämänkokemus ja unohtumattomat muistot ovat asioita, jotka ovat tavaroita arvokkaampia.

Minä tunnen kuitenkin lentokoneeseen astuessani innostuksen ja jännityksen lisäksi myös pienen omantunnon pistoksen. En voi olla ajattelematta lentoliikenteen aiheuttamien päästöjen vaikutusta ympäristöön. Ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta kasvissyöntini ja autottomuuteni olisivat merkityksettömiä yksityiskohtia, jos lentäisin vuosittain lentokoneella lomalle useiden suomalaisten tapaan vaikkapa Thaimaahan.

Tämän asian pohdintaan ei kamalan usein törmää, enkä sinänsä ihmettele yhtään. Yksittäinen ihminen voi omassa elämässään tehdä valinnan olla matkustelematta, mutta kukapa meistä ei pitäisi matkustelemisesta? Emme ole valmiita "noin vain" luopumaan jokavuotisesta, rentouttavasta lomamatkasta tai reppureissusta, jolle on säästetty jokainen ylimääräinen penni jo vuosien ajan. Lisäksi laajemmalla tasolla kysymys lentämisestä on kompleksinen (esim. työmatkalentäminen, johon sisältyy myös avustuspakettien ja -työntekijöiden kuljettaminen katastrofipaikoille lentokoneilla tai päättäjien matkustaminen kansainväliseen ilmastokonferenssiin lentokoneella...) ja koko päästöongelma täytyy tietenkin ratkaista kansainvälisellä tasolla. 


Syy tälle pohdiskelulle ei suinkaan ole matkustelevien ihmisten soimaaminen tai ärsyttäminen, vaan se, että me lähdetään huomenna viikoksi Ranskaan esperanto-kongressiin (klik) ja aloin pohtia tätä asiaa puhtaasti omalta kannaltani. Vaikka matkustelen nykyään hiukan vähemmän kuin esimerkiksi muutama vuosi sitten, on mun edellisestä lentomatkasta aikaa vasta kuukausi. Haluaisin elää elämääni niin, että saastuttaisin tätä planeetta mahdollisimman vähän. En kuitenkaan halunnut olla lähtemättä tapaamaan siskoani Berliiniin tai jäädä nyt pois perheen reissulta kongressiin, jossa tiedän tapaavani uusia ihmisiä joka puolelta maailmaa, vanhoja tuttavia sekä hyvän ystäväni.

Päätin siis maksaa vajaat parikymppiä päästökompensointia Maan ystävien lentomaksun avulla. "Päästöjen kompensoinnissa eli hyvityksessä on kyse siitä, että vastineeksi aiheutetuista päästöistä rahoitetaan päästöjä vähentäviä hankeita toisaalla." (Lainaus ja lisätietoa täältä: http://lentomaksu.fi/kompensointi.html . Lisätietoa aiheesta ja listan eri tahoista, joille maksun voi maksaa, löytää myös esimerkiksi täältä.) Maksu ei taio pois aiheutettuja hiilidioksidipäästöjä, vaikka sen maksamalla saakin paremman omantunnon, mutta mulla oli kaksi vaihtoehtoa: maksaa tai olla maksamatta - välittää tai olla välittämättä - ja päätin maksaa. Uskon, että pienenkin eleen tekeminen merkitsee ja on parempi valinta kuin olla tekemättä mitään.

Kuvat vuoden 2013 Islannin matkalta.

Larissa

8 kommenttia:

 1. Jees todellakin! Oon miettinyt, että jos lentää niin olis parempi tehdä sitten pidempi reissu. Mielellään vaikka useemman kuukauden pitunen pätkä. Noista Euroopan viikonlopun shoppailureissuista, mitä ihmiset tuntuu nykyään tekevän paljon, kertyy nopeasto aika päästöt myös. Eurooppaan kun pääsee vielä aika hauskasti lentämättäkin, jos vaan on aikaa. Ja on se vaan hullua, että eurooppaan lentää halvemmalla kuin mitä maksaa junamatka toiselle puolelle suomea.

  Oi että mutta pidä hauskaa Ranskassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :-) Niinpä, oot ihan oikeassa! Noi viikonlopun shoppailureissut on ihan uskomattomia, varsinkin kun niiden sisältökin sit keskittyy vaan siihen kulutusjuhlaan. Jep, sanopa muuta!

   Kiitos, oli kyllä tosi kiva reissu :-)

   Poista
 2. tykkään sun blogista vaan niin paljon. hienoa tekstiä!

  VastaaPoista
 3. Ihan loistavaa pohdintaa! Mä oon usein miettinyt samaa, mutta kuitenkin tavallaan koko homman sivuuttaen, koska en kuitenkaan haluaisi luopua matkustelusta. Tosin en ole viime aikoina kauheasti edes lennellyt - keväällä lennettiin Rukalle, mutta ulkomailla olin viimeksi vuonna 2012. Olisi kyllä ihan kiva päästä taas pian reissuun! :-D Ja kiitos tosta päästökompensoinnin vinkkauksesta, pitää ehdottomasti tutkia sitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Minna, kiva että tää aihe herätti ajatuksia :-) ♥ Ja ole hyvä, kannattaa todellakin, aattelin että pakko vinkata tähän, koska itekään en ollut aiemmin koko hommaan törmännyt!

   Poista

Kiitos ajatuksistasi ♥