YOUTUBE

keskiviikko 5. elokuuta 2015

UNIVERSALA KONGRESO DE ESPERANTO 2015, I

Heippa, täällä taas! On tainnut kulua jo puoltoista viikkoa siitä, kun viimeksi istuin alas kirjoittamaan tänne - syynä tähän on tietysti viime viikolla ollut esperantokongressi Ranskan Lillessä. Reissuun lähteminen jännitti mua etukäteen, mutta kuten arvata saattaa, oli matka loppujenlopuksi todella onnistunut.
Päätin kirjoittaa tämän ja seuraavat kongressimatkaa käsittelevät postaukset poikkeuksellisesti myös esperantoksi, jos joku mun kansainvälisistä kavereista tai tuttavista sattuu lukemaan näitä.


Pro la 100a universala kongreso de esperanto en Lillo mi preskaŭ dum du semajnoj ne skribis ĉi tie en mia blogo. Nun mi decidis skribi ĉi tiun kaj la sekvajn blogaĵojn ankaŭ en esperanto, se iu esperantisto hazarde (aŭ ne hazarde) legos ilin. Mi fakte neniam skribis ion ĉi tiom "oficialan" en esperanto, do mi esperas ke ne enhavos multajn erarojn.

03086030870308903088030810  
Lennettiin iskän, Sakarin, Sofian ja Eemin kanssa Helsinki-Vantaalta Brysseliin ja sieltä matkustettiin Lilleen, Pohjois-Ranskaan, jossa kongressi järjestettiin. Sää paikan päällä muistutti epäilyttävästi sitä kuuluisaa "Suomen kesää" - satoi usein ja ilma oli aika viileä - mikä tietysti oli vähän kurjaa, mutta ei loppupeleissä haitannut kovinkaan.


Ni flugis kun paĉjo, Sakari, Sofia kaj Eemi de Helsinko al Bruselo kaj veturis de tie al Lillo, norda Francio, kie la kongreso estis organizata. La vetero similis "la finnan someron"; pluvis sufiĉe ofte kaj ne estis tre varme. Finfine tio tamen ne tre ĝenis.
 
030812030813030814  
Kaupunkina Lille oli mun mielestä tosi nätti ja mukavan kokoinen. Ihmiset oli pääpiirteittäin ystävällisiä, enkä kohdannut matkan aikana niitä "epäystävällisiä ranskalaisia, jotka eivät suostu kommunikoimaan englanniksi", vaikka tarinoita heistä kuulee turhankin usein. Taksissa tai kaupassa asiointi sujui puoliksi englanniksi ja puoliksi ranskaksi, kun huomasin onnekseni muistavani vielä jotakin ranskan kielestä, vaikka en ole sitä käyttänytkään sitten ylioppilaskirjoitusten.


Kiel urbo Lillo estis laŭ mi ĉarmeta kaj de bona grandeco. La homoj estis ĉefe tre afablaj, kaj mi fakte ne renkontis "la malsimpatiajn francojn, kiuj ne volas paroli en la angla", kvamkam en Finnlando oni ofte aŭdas rakontojn pri ili. En taksio aŭ vendejo mi parolis duone angle, duone france, ĉar mi rimarkis ke mi ne fakte ĉion forgesis pri la franca lingvo, kvamkam mi entute ne ĝin uzis post miaj abiturientaj ekzamenoj antaŭ du jaroj.
 
0308150308203083030817030818030819030820030821  
Itse kongressiin osallistui yhteensä jopa yli 2600 ihmistä, koska kyseessä oli sadas esperantokongressi. Ohjelmaa oli tarjolla laidasta laitaan, mutta itse osallistuin lähinnä vain nuorten illanviettoihin ja muutamiin konsertteihin. Parasta koko reissussa olikin vanhojen tuttujen ja kavereiden, erityisesti mun pitkäaikaisimman ystäväni Lauran, näkeminen. Tutustuin myös moniin uusiin ihmisiin, mikä on aina tosi kiva juttu.

Valokuvia koko matkan aikana tuli otettua paljon, ja postauksia on tulossa luultavasti vielä kaksi: seuraava retkestä Belgian Bruggeen ja toinen vielä viimeisistä päivistä. Palaillaan siis piakkoin :-)


Al la kongreso partoprenis pli ol 2600 homoj, ĉar estis fakte la centa kongreso. La programo estis ampleksa, kun multaj diversaj programeroj, sed mi mem partoprenis ĉefe nur al la junulara programo vespere kaj al koncertoj. La plej bona parto de la tuta vojaĝo estis ja vidi konatojn kaj amikojn, precipe Lauran, mian plej longtempan amikinon. Mi ankaŭ konatiĝis kun multaj novaj homoj.

Mi fakte fotis multege dum la vojaĝo, kaj do mi aperigos ankoraŭ almenaŭ du skribaĵojn kun fotoj pri la kongreso - unu pri la ekskurso al Bruĝo kaj alian pri la lastaj tagoj. Ĝis tiam! :-)

Larissa

2 kommenttia:

 1. Kuulin koko esperantosta ensimmäistä kertaa vasta sun kautta, ja oon siitä asti ollut tosi kiinnostunut kielestä. Pääsisiköhän sitä jossain opiskelemaan ihan alkeista, täytyy tutkia...:) Tosin tälle syksylle mun on pakko ottaa preppauskurssi ruotsia, koska sitä on tullut viimeksi käytettyä - ja silloinkin säälittävän vähän - sellaiset viisi vuotta sitten, ja meillä on tulossa koulussa ruotsinkurssi, jossa edellytetään lukiotason kielitaitoa.... Auts :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, hauska kuulla että sä kiinnostuit :-) Suosittelen, esperanto on helppo ja looginen kieli!
   Ja tsemppiä ruotsin preppauksen kanssa! Mun kokemuksen mukaan aluksi saattaa tuntua haastavalta, mutta kyllä ne pohjatiedot on johonkin aivojen sopukoihin tallentuneet... :-D

   Poista

Kiitos ajatuksistasi ♥