YOUTUBE

maanantai 12. syyskuuta 2016

INTERRAIL: AJATELTAVAA AMSTERDAMISTA

Olin jo pitkään halunnut päästä käymään Amsterdamissa, ja siellä vietimmekin interrailimme parhaita päiviä. Junamatka Lillestä Amsterdamiin oli lyhyt, ja vielä lyhyemmäksi sen teki se, että olin löytänyt Lillestä kirjakaupasta Harry Potter and the Cursed Childin ja sitä oli sitten pakko päästä lukemaan.
Majoituimme Botel-nimisessä hotellissa, joka oli rakennettu vanhaan laivaan. Idea oli hauska, ja ainoa miinuspuoli olikin pienenpieni kylpyhuone ja sen raivostuttavan huono suihku. 
Tykkäsin Amsterdamista kaupunkina kovasti. Turisteja keskustassa oli tietysti paljon, ilta-aikaan myös niitä punasilmäisiä imeläntuoksuisia nuoria, mutta se ei sinänsä haitannut. Amsterdam tuntui myös mukavan kotoisalta, eikä niin suurkaupunkimaiselta kuin vaikkapa Pariisi. Ahdistavan täynnä kaupunki tuntui olevan vain lauantaina, kun siellä oli sattumalta Amsterdam Pride. Tällöinkin tunnelma oli kuitenkin positiivinen. Myös huhu alankomaalaisten loistavista englanninkielentaidoista piti paikkansa, tai ainakin asioinnit niin ravintoloissa kuin kaupoissakin sujuivat ongelmitta. Mukavasta tunnelmasta johtuen Amsterdamista tulikin ehdottomasti yksi lempikaupungeistani. 
Ihastuin Amsterdamin keskustassa olevaan englanninkieliseen Waterstones-kirjakauppaan, jossa myytiin kirjojen lisäksi myös esimerkiksi Harry Potter -oheistuotteita ja brittiläisten tv-sarjojen DVD-bokseja. Luojan kiitos mulla ei ollut repussa yhtään vapaata tilaa, eikä budjetissakaan ollut lovea shoppailuun - muuten olisin varmaan kuluttanut tuolla monta kymmentä euroa.
Kävimme Amsterdamissa kahdessa museossa: hämmentävässä Sexmuseumissa sekä Anne Frank Housessa. Anne Frank -museo oli oikeastaan ainoa paikka, jonne oli pakko päästä käymään. Jonathan oli onneksi fiksu ja osti meille etukäteen online-liput niin, ettei meidän tarvinut jonottaa kuin kymmenisen minuuttia. Jono museolle oli nimittäin uskomattoman pitkä, ja jatkui monta sataa metriä läheisen kirkon ympäri. Museo oli organisoitu mielestäni onnistuneesti: ihmisiä päästettiin sisään porrastetusti, sillä sekä nimenomaan museota varten rakennetuissa huoneissa että itse salaisessa siivessä ei ollut tilaa monelle kymmenelle ihmiselle kerrallaan. 
Olen lukenut Anne Frankin päiväkirjan kahdesti, ensin 11-vuotiaana ja sitten 16-vuotiaana. Museossa sai aivan uudenlaisen kosketuksen Anneen sekä hänen perheensä ja muiden salaisessa siivessä asuneiden elämään. Museovierailu oli jollain tapaa tunteellinen ja herätti monenlaisia ajatuksia. Mietin sitä, mitä Anne ajattelisi, jos tietäisi, että ihmiset jonottavat tuntikausia hänen nimeään kantavaan museoon. Mietin sitä, kuinka epäreilua on, kun nuoren ihmisen elämä loppuu väkivaltaisesti. Mietin kaikkia niitä lapsia ja nuoria, jotka tässäkin maailmassa elävät sotaolosuhteissa, kenties piilossa - ja joiden kohtaloksi saattaa koitua väkivaltainen kuolema. Kaikkia niitä kuolleita haaveita ja unelmia.
Noissa teemoissa olikin tosiaan tarpeeksi mietittävää yhdeksi sunnuntai-iltapäiväksi. Kun ajattelen sitä tuskaa, jota Otto Frank koki menetettyään koko perheensä, tuntuvat omat huolenaiheet aika nopeasti pieniltä ja mitättömil. En väitä, että omia huoliaan pitäisi vähätellä. Joskus perspektiivin saaminen on kuitenkin paikallaan. 

Larissa

4 kommenttia:

 1. Tuo kirjakauppa olisi kyllä aivan unelma! Siellä voisi olla ihana käydä, mutta voi olla ettei lompakko vierailusta innostuisi ;) Tuo Anne Frankin museokin voisi olla käymisen arvoinen. Paljon liput sinne olivat? En ole koskaan matkustellut laivamatkoja lukuunottamatta ja kauhea into olisi lähteä kiertelemään Eurooppaa pitkin poikin aina vähän kerrallaan :) Saksa varmaankin ensimmäinen kohdemaa, mutta sen jälkeen Italia, Hollanti, Irlanti, Espanja ja muut saavat meiltä mahdollisuuden. Onko sinulla vinkkiä helpoista matkakohteista? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, no niinpä! Anne Frank -museoon liput oli muistaakseni kympin tienoilla :-)

   Kuulostaa hyvältä! Jos pidemmälle reissulle löytyy aikaa, niin suosittelen ehdottomasti tätä interrail-vaihtoehtoa :-)

   Riippuu tietenkin siitä, miten helppo matkakohde määritellään, mutta käytännön ongelmia tulee tietysti vähiten jos matkustaa euromahaan (ei tarvitse vaihtaa rahaa) ja jos ymmärtää paikallista kieltä (tai jos englannin kielen taito on puolin ja toisin kunnossa).

   Saksasta suosittelisin esimerkiksi Berliiniä, olin siellä just aiemmin tänä kesänä sekä viime kesänä käymässä (http://pienetajatukset.blogspot.fi/2016/06/sydankohtaus-berliinissa.html & http://pienetajatukset.blogspot.fi/2015/06/berlin.html). Lyhyt matkustusaika Suomesta, ruoka on Suomen hintatasoon verrattuna halpaa (pitsaa saa kolmella eurolla jne). Myös esim luonnonkosmetiikka maksaa yli puolet vähemmän kuin Suomessa :-D Lisäksi kaupungista löytyy paljon historiaa ja kulttuuria :-)

   Poista
 2. Oii Amsterdam <3 Kuuluu myöskin niihin kaupunkeihin mihin haluan ehdottomasti joskus päästä käymään!:) Siinä Tähtiin kirjoitetty virhe elokuvassa ne tais käydä tuossa Anne Frank museossa! Oon myös lukenut sen Annen päiväkirja kirjan, tuonne museoon haluaisin myös :) Ihania kuvia oot ottanut!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Niina! <3 Joo, mullekin muistui mieleen se elokuvan kohtaus :-D Tuolla museossa kannattaa kyllä ehdottomasti käydä, jos Amsterdamissa on!

   Poista

Kiitos ajatuksistasi ♥