YOUTUBE

lauantai 7. tammikuuta 2017

KIINNOSTAVIMMAT VIIME VUONNA LUKEMANI KIRJAT

Lapsena olin aikamoinen lukutoukka. Opin lukemaan 3-vuotiaana, ja ekaluokalla lainasin aina joka toinen viikko kirjastoautosta muovikassillisen kirjoja. Muistaakseni sain ala-asteella joskus kuulla jonkun luokkakaverin sanoneen, että "Larissa on niin ärsyttävä, koska se ei edes nuku yhtään kun se lukee vaan kaikki yöt kirjoja". Tämä silloin 9-vuotiaana ihon alle mennyt, nykyään lähinnä huvittuneisuutta aiheuttava loukkaus ei tietenkään pitänyt paikkaansa, sillä olen aina rakastanut lukemisen lisäksi myös nukkumista. 

Nykyään aikaa lukemiseen ei ole enää niin paljon kuin ennen, mikä on tietenkin harmillista. Viime vuonna luin kuitenkin muutamia kirjoja, joista pidin paljon. Ajattelin tulla vinkkaamaan niistä tänne blogiin.Khaled Hosseini: Ja vuoret kaikuivat

Hosseini lukeutuu ehdottomasti lempikirjailijoitteni joukkoon. Ostin Ja vuoret kaikuivat -kirjan kesällä interrail-lukemiseksi, ja luinkin sen jo muutaman ensimmäisen junamatkan aikana. Minusta on tärkeää lukea muuallekin kuin länsimaihin sijoittuvaa kirjallisuutta - olkoonkin, että tässä kirjassa oli Afganistanin lisäksi muitakin tapahtumapaikkoja. Kirjassa oli monta päähenkilöä, monta tarinaa ja monta erilaista ihmiskohtaloa. Vähän yli puolenvälin olin hiukan hämmentynyt ja huolissani siitä, muodostaako kirja lopulta kuitenkaan ehjää kokonaisuutta, mutta viimeiselle sivulle päästessäni olin tyytyväinen. Kirja oli loppujen lopuksi mielestäni toimiva, ajatuksia herättävä ja koskettava kokonaisuus - jossain kohdassa taisin tietysti itkeäkin vähän. Tämä kirja herätti monia ajatuksia ihmisyydestä ja ihmisten tekojen seurauksista. Vahva suositus!


Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe

Tämän kirjan ostin myös matkalukemiseksi, ja luin sitä syksyn mittaan eri lentomatkoilla. Olin aluksi hiukan epäileväinen kirjaa kohtaan, sillä mielestäni toista maailmansotaa on käsitelty väsymiseen asti eri kirjoissa ja elokuvissa. Löytyisikö siihen liittyen enää yhtäkään uudenlaista tarinaa kerrottavaksi? No, löytyipä tietenkin. Tässäkin kirjassa oli monta päähenkilöä ja tarinaa, jotka kietoutuivat lopuksi uskottavaksi kokonaisuudeksi. Suhteellisen lyhyet luvut innoittivat lukemaan aina vain lisää, ja tarinaan oli helppo uppoutua. Kirjailija oli selkeästi tehnyt hyvin huolellista taustatyötä, eikä kovinkaan moneen toinen maailmansota -kliseeseen sorruttu. 

Jack Thorne & J.K. Rowling & John Tiffany: Harry Potter and the Cursed Child

Harry Potter -kirjat ovat aina olleet ja tulevat aina olemaan lempikirjojani. Harry Potter and the Cursed Child, joka ilmestyi nyt loppuvuodesta suomeksikin, on tietenkin yksi viime vuoden puhutuimmista uutuuskirjoista. Mielestäni tätä näytelmämuotoista kirjaa lukiessa ja sitä arvioidessa on muistettava kolme asiaa. Ensinnäkin, sanoivat markkinoijat ja (sosiaalinen) media mitä tahansa, kyseessä ei ole "kahdeksas Harry Potter -kirja". Toiseksi, kirja on näytelmän käsikirjoitus. Kolmanneksi, kirja ei ole Rowlingin kirjoittama. (Tämä lukee jo kirjan kannessakin: Based on an original new story by J.K. Rowling, John Tiffany and Jack Thorne, a new play by Jack Thorne.)  
Jos kirjaa lähtee virheellisesti lukemaan uutena Harry Potter -sarjan kirjana, pettyy varmasti. Jos sitä taas lähtee lukemaan eräänlaisena oheistuotteena, ikään kuin virallisena, FanFictionia muistuttavana lisäkertomuksena, joka kertoo näytelmämuodossa lisää Potter-maailmasta - silloin lukukokemus voi olla jännittävä ja miellyttävä. Itse avasin kirjan viimeksi mainitulla asenteella, ja luin sen interrail-reissullamme muutamassa tunnissa. Haaveena olisi nähdä näytelmä ihan oikeasti, mutta tämä haave jäänee haaveilun tasolle. Voisin tänä vuonna kuitenkin toteuttaa ikuisuusprojektini, eli kaikkien Harry Potter -kirjojen lukemisen englanniksi.

Larissa

2 kommenttia:

  1. Olipa mielenkiintoisia kirjoja! :) Etenkin tuo Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe herätti mun mielenkiinnon ja voisin lukea tuon kirjan jossain vaiheessa :)

    VastaaPoista

Kiitos ajatuksistasi ♥