YOUTUBE

lauantai 28. tammikuuta 2017

LUONNONKOSMETIIKASTA, MEIKKAAMISESTA JA KEMIKAALEISTA

Kirjoitin edellisen kosmetiikka-aiheisen postaukseni kaksi vuotta sitten. Siitä lähtien olen hiljalleen sekä siirtynyt luonnonkosmetiikan käyttöön että vähentänyt edelleen kosmetiikan ja meikkien käyttöä yleensäkin. Esimerkiksi kaikki Body Shopin tuotteet ovat vaihtuneet uuteen luottomerkkiin, Laveraan. Ajattelin nyt kahden vuoden jälkeen päivittää vähän kosmetiikkatilannettani ja kirjoittaa muutenkin ajatuksistani kemikaaleihin liittyen. Esittelen tässä postauksessa joitain käyttämiäni kosmetiikkatuotteita, mutta teen sen ihan omaehtoisesti ja itsenäisesti, en mainostuksen vuoksi. En tee blogissani minkäänlaisia yhteistyöpostauksia.

Utopistinen haaveeni olisi se, että pystyisin elämään täysin kemikaalivapaata ja ympäristöystävällistä elämää: käyttämään ihollani täysin luonnollisia aineita, syömään täysin luonnollista ruokaa ja olla satuttamatta maapalloa. Käytännössä minulla ei kuitenkaan ole resursseja saatika edes mahdollisuutta tällaiseen elämään. Osa käyttämistäni kosmetiikkatuotteista sisältää ympäristölle ja ainakin epäsuorasti ihmisellekin haitallisia aineita. Yliopiston ruokalan ruokailuvälineet, joilla joskus syön, pestään varmasti ihan "tavallisella", kemiallisella tiskipesuaineella. Moni käyttämäni vaate on mitä luultavimmin tehty puuvillasta, jonka viljelyyn on käytetty kemikaaleja. Juon soijamaitoa, joka sisältää "epäluonnollisia" ainesosia, internet-signaalit sinkoilevat aivojeni läpi ja sairaana ollessani joudun syömään lääkkeitä. Kaikki tämä on osa elämääni tämän päivän yhteiskunnassa.

Olen päätynyt siihen lopputulokseen, että tässäkin asiassa yritän vain tehdä parhaani. Vaikka lopettaisinkin kaiken kosmetiikan käytön seinään, ja pukeutuisin puunlehdistä itse tekemiini vaatteisiin, pitäisi minun muuttaa yksin autiolle saarelle, jotta välttäisin kaikki kemikaalit ja säteilyt. Eikä sinne autiolle saarellekaan pääsisi helposti ilman lentokonetta tai laivaa. Siispä minä teen arjessani ruuan, vaatteiden, elämäntapojeni ja kosmetiikan suhteen mahdollisimman luonnollisia ja ympäristöystävällisiä päätöksiä - omien mahdollisuuksieni mukaan.

Tällä hetkellä minulla on kaikista käyttämistäni kosmetiikkatuotteista luonnonkosmetiikkaversio. Käytän kuitenkin myös esimerkiksi Lushin tuotteita, vaikka ne eivät itse asiassa ole virallisesti luonnonkosmetiikkaa. Lisäksi päivittäin käyttämäni deodorantti on ihan "tavallista", sillä en ole onnistunut löytämään vielä tarpeeksi hyvää luonnonkosmetiikkadeodoranttia jokapäiväiseen käyttöön (vinkkejä otetaan vastaan!). Harjaan myös hampaani Laveran hammastahnan lisäksi ihan tavallisellakin hammastahnalla.

Luonnonkosmetiikkaa ostaessani ja asiaa tutkiessani koen lisäksi usein epävarmuutta siitä, mikä olisi loppujen lopuksi se kaikista paras vaihtoehto. Luonnonkosmetiikan sertifiointiin käytettäviä logoja on paljon, enkä ole täysin perillä niiden kaikkien eri merkityksistä. Sama koskee vegaanisuuden ja eläinkokeettomuuden varmentamiseen käytettäviä logoja. Lähes kaikissa omistamissani tuotteissa kuitenkin on se Vegan-kukkanen.Käytän tällä hetkellä kasvoilleni sekä Laveran että Madaran kosteusvoiteita, ja vartalon rasvaan Laveran kookoksentuoksuisella rasvalla. Sain joululahjaksi pari rasvaa Lushilta, joita olen myös käyttänyt.
Lushilta minulla on käytössäni myös New Hair -niminen palashampoo, vaikka se ikävä kyllä sisältääkin ympäristölle haitallista Natriumlauryylisulfaattia. Tämä tosin selvisi minulle vasta kymmenen minuuttia sitten. Lushin tuotteet ovat kuitenkin yleisesti ottaen mielestäni parempi vaihtoehto kuin synteettiset kosmetiikkatuotteet. Sveitsi-kotona pesen hiukseni Laveran tai Santen shampoilla. Hoitoaineena minulla on Urtekramin Aloe vera -hoitoaine, jonka ostin ihan lähi-Prismasta.


Kasvojen puhdistamiseen käytän kuvassa näkyviä Laveran puhdistusjuttuja, joihin olen ollut tosi tyytyväinen. Muutama viikko sitten ostin paljon kehutun Konjac-sienen, jota nykyään myös käytän joka ilta kasvojenpuhdistukseen. Yhtiön sivuilla puhdistussienen sanotaan olevan täysin luonnollinen ja vegaaninen. Minua alkoi hiukan mietityttää se, että sienet kuskataan tänne toiselta puolelta maapalloa. En kuitenkaan ole löytänyt mitään todisteita tai viitteitä Konjac-sienten valmistamiseen liittyviin ongelmiin tai epäeettisyyksiin, mikä on hyvä merkki! 

Meikkiä käytän nykyään vähemmän ja harvemmin kuin pari vuotta sitten, ja olen tähän kehitykseen todella tyytyväinen. En vastusta tai paheksu meikkaamista, mutta omat syyni meikkaamiseen tulevat lähinnä ulkopuolelta ja enemmän tai vähemmän kuvitelluista paineista. Joissain tilanteissa koen nimittäin edelleen oloni epävarmaksi, ahdistuneeksi ja rumaksi, jos minulla ei ole meikkiä. Mielestäni on tärkeää, että myönnän tämän itselleni rehellisesti. Ilokseni voin kuitenkin sanoa, että yhä useammin (esimerkiksi tänään) tunnen oloni nätiksi ilman minkäänlaista meikkiä.

Nykyään kaikki käytössäni olevat meikit ovat Laveralta. Meikkipussissani on tällä hetkellä Glowing Highlighter -juttu/peiteaine/mikä onkaan, puuteri, kulmakarvageeli, ripsientaivutin, ripsiväri, kajalkynä ja luomiväri. Lisäksi siellä on jäljellä vielä vaahtomeikkivoiteen jämät, mutta en koe enää tarvitsevani kyseistä tököttiä enkä aio ostaa uutta, kun se loppuu. Tulen hyvin toimeen näillä meikeillä sekä arkena että juhlana, ja harvoin enää jaksan perusteellisesti kaikilla noilla meikatakaan. Vertailukohtana voitaisiin käyttää 18-vuotiaan Larissan meikkipussia: tällöin arkimeikin tekemiseen "tarvitsin" nestemäisen meikkivoiteen, vaahtomaisen meikkivoiteen, meikkipuuterin, aurinkopuuterin, poskipunan, valokynän, ripsientaivuttimen, kaksi ripsiväriä, kolme tai neljä eri luomivärisävyä, kulmakynän, kulmakarvageelin sekä rajauskynän...apua, mikä lista!

Haaveenani on, että Konjac-sienen avulla saisin kasvojeni ihohuokoset siihen kuntoon, että kesään mennessä voisin psyykata itseni niin, ettei minun tarvitsisi käyttää meikkiä iholla enää laisinkaan. Väitän, että raskas meikkaaminen teini-iässä on huonontanut luonnostaan aika hyväkuntoista ihoani. Tämänkin vuoksi siis haluan vähentää kosmetiikankäyttöni minimiin, ja ostaa ne jutut, joita koen tarvitsevani, mahdollisimman luonnollisina.

Millaisia ajatuksia ja kokemuksia teillä on kosmetiikasta, meikkaamisesta tai kemikaaleista?

Larissa

8 kommenttia:

 1. Tosi kiinnostava kirjoitus, mutta myös tosi monimutkainen aihe. Mä vaihdoin puolisen vuotta sitten shampoot ja saippuat luonnonkosmetiikkaan enkä ole katunut. Joskin mulle luonnonkosmetiikka on ollut lähinnä Lushia. Vaikka osa tuotteista ilmeisesti sisältääkin ympäristölle haitallisia aineita oon kuitenkin pitänyt siitä että kaikki mun käyttämät tuotteet pystyy ostamaan ilman pakkauksia eikä niistä jää näin ollen mitään jätettä. Meikkien kanssa tulee vähemmän ongelmia, niitä kun tulee käytettyä nykään aika harvoin. Toista se oli viisi vuotta takaperin, kuulostaa nimittäin aika samalta kuin sun meikkipussi 18-vuotiaana :D

  En muista ootko vegaani vai kasvissyöjä, mutta soijamaito on ainakin huomattavasti ympäristöystävällisempää kuin lehmänmaito jos jotain vertailukohdetta etsii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niinpä, munkin mielestä tosi monimutkainen aihe, ja siksi otinkin ennemminkin tämmöisen omakohtaisen ja selostavan tavan kirjoittaa tästä!

   Mäkin pidän siitä, että shampoopalasta ei tule muovijätettä, ja sen takia oonkin niitä käyttänyt nyt monta vuotta. Tavallaan näissä asioissa on vaikeaa just se, että kaikista vaihtoehdoista tuntuu löytyvän sekä varteenotettavia puolesta että vastaan -argumentteja. Sitten pitää vaan itse tehdä ne päätökset.

   Hyvä etten ole ainut, joka on joskus omistanut kaikki mahdolliset maailman meikit... :-D Ja joo syön about 80-prosenttisesti vegaanisesti eli lehmänmaitoa en oo juonutkaan vuosikausiin, just tosta syystä! :-)

   Kiitos kommentista!♥

   Poista
 2. Kiinnostava postaus taas. :) Itsekin käytän vain luonnonkosmetiikkaa (lukuun ottamatta paria tuotetta) ja ajattelen, että less is more. Meikkejä käytän vain sävyttävää kulmakarvageeliä (tämä on normimeikki, en ole löytänyt hyvää luonnollista), ripsiväriä, näpyille cc-voidetta ja poskipunaa. Puutereita en voi käyttää, koska ihoni ei kestä.
  Hammastahnasuosikkini on suomalainen Yrtinraikas luonnonhammastahna (löytyy fluorilla ja pienellä määrällä fluoria varustettuna. Kummassakin bonuksena ksylitolia!). Paras dödö on urtekramin aloevera! Itellä meni about kuukausi, että kainalot tottui kokonaan luonnoliseen dödöön. Suosittelen testaamaan sitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kiva kun kommentoit :-) Täytyykin testata tota hammastahnaa ja myös dödöä! Mun tänhetkinen luonnonkosmetiikkadeodorantti on Laveralta, eli hyvä testata toistakin merkkiä. Kiitos vinkeistä!

   Poista
 3. Olipa mielenkiintoinen kirjoitus! Itsekin pyrin monelta osin kohti ympäristöystävällisempää ja luonnollisempaa elämää, mutta myönnän olevani vielä tosi tosi kaukana siitä, minkä kokisin itse ihanteelliseksi. Lisäksi hommaa vaikeuttaa se, että yksi suurimmista intohimoistani on reissaaminen ja sitä tehdessä tulee väistämättä saastuttaneeksi luontoa (lentäminen esimerkiksi..). Mutta jotenkin silti uskon ja toivon, että pienet jutut, niinkuin se, etten syö lihaa tai pyrin ostamaan vaatteita kirppareilta ja lajittelemaan roskani, ovat pieniä askelia oikeaan suuntaan.

  http://fiiaelina.blogspot.com.au/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Joo, ymmärrän hyvin. Mun poikaystävä asuu Sveitsissä, ja joudun sen takia lentämään lentokoneella enemmän kuin kenenkään pitäisi... Mutta oon myös täysin tota mieltä, että ne "pienet" jutut oikeesti merkitsee. Ja toisaalta meille ne pienet jutut kuten se, ettei syö lihaa, on jollekin isoja juttuja. Eli ne on juurikin pieniäsuuria askeleita oikeaan suuntaan. :-) Kiitos kommentista!

   Poista
 4. Moikka! Tuli mieleen, jos mahdollisimman puhdasta kosmetiikkaa kaipaat, ootko harkinnu tekeväs noita itse? Tietenkään kaikkien iholle ei sovi samat tökötit, mutta mulla on tällä hetkellä käytössä yksi ainut itse tehty rasva(sopii kasvoille, kropalle, huulille, lue: kaikkialle) ja kasvokuorinnan hoidan sokerilla. Luonnonkosmetiikka - vaikka parempi vaihtoehto onkin, sisältää siltikin paljon iholle täysin turhia ellei jopa haitallisia ainesosia. Pistän alle tuoteluettelon tuosta mun rasvan sisällöstä jos vaikka innostut, mukavaa kevään alkua sulle! ♥: Monica

  karitevoi, kookosöljy, manteliöljy, auringonkukkaöljy, e-vitamiini(parantaa säilyvyyttä) sekä paria eteeristä öljyä (tuoksuna). Kyllä muuten ravitsee ihoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos hurjasti tästä kommentista Monica! ♥ Pakko myöntää etten ollut aiemmin edes ajatellut asiaa tältä kannalta - jotenkin ei oo ees tullut kunnolla mieleen, että vois koittaa tehdä itse just esim rasvaa. Eli kiitos siis muistutuksesta, tota täytyy kokeilla!

   Poista

Kiitos ajatuksistasi ♥