YOUTUBE

perjantai 31. maaliskuuta 2017

VIISI ASKELTA KOHTI VIHREÄMPÄÄ VAATEKAAPPIA

Kaiken kiireen keskellä olen viime viikkoina lukenut, kuunnellut, katsellut ja miettinyt paljon pukeutumiseen liittyviä asioita. Sain Heidin blogista inspiraation käydä läpi kaikki omistamani vaatteet. Uuvuttavan maanantai-iltapäivän aikana noin kolmasosa vaatteistani siirtyi kierrätykseen/myytäväksi -laatikkoon.

Olen kirjoittanut ekologisesta ja eettisestä pukeutumisesta ennenkin, ja oikeastaan katsottuani The True Cost -dokumentin tammikuussa olen eksynyt usein asiaa käsittelevien YouTube-videoiden tai nettisivujen pariin.

Päätinkin nyt tulla jakamaan viisi vinkkiäni vihreämpään vaatekaappiin! (Viittaan "vihreällä" ekologisuuteen, eettisyyteen ja kestävyyteen.) Vinkit perustuvat omaan kokemukseeni ja eri puolilta internetiä saamiini ahaa-elämyksiin. 


1. Käy läpi omistamasi vaatteet. Jos et ole käynyt läpi vaatekaappisi sisältöä vähään aikaan, väitän, että siitä tulee opettavainen ja oikeastaan aika hauska prosessi. Vaatteiden läpikäyminen auttaa muistuttamaan mitä vaatteita omistaa, ja mitkä ovat niitä lempivaatteita. Muistat taas sen kivanvärisen t-paidan, jota voitkin näin kevään tullen käyttää - tai ymmärrät, ettet oikeastaan tarvitsekaan uusia farkkuja, kun ne kaapin pohjalta löytyneet kolmet farkut ovat edelleenkin ihan sopivia ja hyväkuntoisia. 
Suosittelen sovittamaan vaatteita, vaikka se onkin työlästä. Itse sovitin maanantaina jopa kaikki epämääräiset sukkahousutkin läpi, ja varmaan puolet niistä olivatkin rikki. Vaatteita sovittamalla huomaa, mitkä vaatteet ovat vääränkokoisia, ja toisaalta myös sen, mitä vaatteita ei vaan koskaan tule käytettyä. Tällaiset vaatteet kannattaa myydä tai lahjoittaa eteenpäin (paitsi ne reikäiset ja revenneet nylon-sukkahousut), niin eivätpähän ahdistele enää alahyllyltä joka kerta, kun avaat vaatekaapin oven.

2. Korjaa ja tuunaa vaatteita. Elämme kertakäyttömaailmassa, ja heitämme aivan liian helposti käyttökelpoisia esineitä ja vaatteita pois. Itse olen saanut jo pelkästään hakaneuloilla ihmeitä aikaan. Kavensin myös vuosijuhlamekkoani sen sijaan että olisin vain ostanut uuden. Kaikkea ei tarvitse edes tehdä itse, ja googlaamalla löydät varmasti kotikaupungistasi ammattilaisen korjaamaan repaleiset kengänpohjat, rikkinäiset vetoketjut tai lyhentämään mekon. Suutari tai ompelija tietenkin ymmärrettävästi maksaa, mutta on maapallon kannalta parempi vaihtoehto yrittää parsia saumaan tullut reikä umpeen, kuin mennä ostamaan uusi vaate. Maailma hukkuu tekstiilijätteeseen. Syynä tähän eivät ole puutteelliset ompelutaitomme, vaan asenteemme. Vaatteisiin ei pitäisi suhtautua kertakäyttötavaroina.

3. Mieti, mitä ihan oikeasti tarvitset. Ekologinen ja eettinen pukeutuminen ei tarkoita sitä, että pukeudumme kaikki samanlaisiin, rumiin tai haiseviin vaatteisiin. Voimme edelleen kukin pukeutua siten, kuten haluamme - tärkeintä on olla järkevä shoppailija. Samaa juhlamekkoa voi käyttää useammassakin juhlassa, eikä ole mitään järkeä ostaa taas uusia farkkuja, jos vaatekaapissa on jo ennestään niin useat farkut, ettet edes muista käyttää niitä kaikkia. Kuten jo sanoin: paljon on yksinkertaisesti asenteesta kiinni.

4. Osta eettisiltä merkeiltä tai käytettynä. Eettisiä vaatemerkkejä ja verkkokauppoja löytyy suhteellisen helposti googlaamalla. Eettisemmät merkit eivät tietenkään ole H&M-hintatasoa, mutta tässä kohtaa voisikin olla hyvä pohtia sitä, tuleeko loppujen lopuksi edes halvemmaksi ostaa vaatteita, jotka kutistuvat pesussa tai menevät rikki muutaman käyttökerran jälkeen. Useimmiten on nimittäin järkevämpää ja taloudellisempaa sijoittaa kestävään. Lisäksi kirpputoreilla ja second-hand -kaupoissa on hyllytolkulla hyväkuntoisia vaatteita. Ymmärrän sen, että kirpparilta vaatteiden ostaminen saattaa tuntua epämiellyttävältä. Itse en moneen vuoteen ostanut kirppareilta mitään vaatteita - ilman mitään järkevää syytä. Sitten ajatusmaailmani (onneksi) muuttui. Nyt vaatekaapissani on monta lempparivaatetta, jotka olen ostanut käytettyinä. Kirppareilta löytyy oikeasti hyväkuntoisia vaatteita, koska varmaankin yksi yleisimmistä syistä vaatteiden eteenpäinmyymiselle on yksinkertaisesti se, että omistaja on kyllästynyt johonkin vaatteeseen. Toisen entykkääenäätästäpaidasta on toisen aarre. Vaatteita voi ostaa ja kaupata myös vaikkapa Facebook-kirppisten kautta.

5. Ole armollinen itsellesi. Täydellisen eettistä, luomupuuvillaista, 101-prosenttisen vegaanista ja kukkarolle sopivaa megaekovaatetta on joskus hankala tai mahdoton löytää. Tärkeintä on yrittää parhaansa. Kenenkään ei tarvitse olla tässä (tai missään muussakaan asiassa) täydellinen.

Lisätietoa:


Larissa

6 kommenttia:

 1. Tämä oli mielenkiintoinen postaus. Itse käytän mun vaatteista ehkä noin 20%, ja tarkoituksena onkin nyt kevään mittaan laittaa ne vähiten käytetyt vaatteet kierrätykseen, jos joku niistä vaikka löytäisi aarteen itselleen :) Tavoitteena on muutenkin alkaa panostamaan määrän sijaan laatuun ja etenkin ekologisuuteen ja eettisyyteen. Haluan vaatteita, joiden valmistus ja aikanaan myös hävitys aiheuttavat mahdollisimman vähän harmia luonnolle ja joiden tekovaiheessa on muistettu ihmisoikeudet ja eettisyys. Lisäksi haluan minimoida sellaisten vaatteiden käytön, jotka sisältävät mitään eläinperäistä. Tämä on pitkä prosessi ja sinänsä tosi hankala, että vaatteiden alkuperää ja valmistusprosessia on vaikea varmuudella jäljittää, mutta varmasti kokemuksen kautta löytää hyviä ja luotettavia merkkejä. :) Kirppareilla haluaisin käydä enemmän, mutta Jyväskylän kirpparivalikoima on mun mielestä melko surkea, enkä löydä sieltä ikinä mitään - ainakaan vaatteita. Jenkeissä aion kyllä koluta kirppareita läpi ahkerasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :-)

   Kuulostaa hyvältä! Mullakin oli joskus aivan järjetön kasa vaatteita, joita en jostain syystä uskaltanut pistää pois, vaikka en niitä koskaan käyttänytkään. Nyt oon uskaltanut myydä niitä eteenpäin - ja eipä oo tullut ikävä! :-D Päin vastoin, on paljon rauhallisempi olo kun avaa vaatekaapin. Eli kuten sanoit: ei se määrä vaan laatu!

   Oot oikeessa, prosessi on pitkä ja työläs. Mutta pienin askelin. :-)
   Kiva kun jätit kommenttia! xx

   Poista
 2. Viisaita vinkkejä. Itsekin pyrin kestävään kulutuskäyttäytymiseen, mutta monesti tekee vaatekaupoissa valintoja, jotka on ristiriidassa omien arvojen kanssa. Tuo kertakäyttökulttuuri mihin viittaat on niin voimakas, että monesti on helpompaa JA halvempaa ostaa uudet henkkamaukan farkut rikkinäisten tilalle, kuin käyttää ompelijalla laitattamassa uusi vetoketju. Vaikka se korjauttaminen todellakin on ekologisempi vaihtoehto, niin liian usein vanha menee roskiin.

  Oon muuten nähnyt kanssa tuon saman dokumentin, ja se todellakin pistää miettimään mikä on todellinen hinta sen kympin topin takana. Se että mää saan halvalla vaatteen, voi maksaa sen ompelijan terveyden. Aina välillä on hyvä pysähtyä miettimään ja kyseenalaistamaan niitä omia valintoja. Ajankohtainen ja herättelevä postaus, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sulle, kiitos kommentista! :-) Jep, ja tavallaan ihan ymmärrettävää että on helppoa ajatella "kertakäyttökulttuurimaisesti", sillä semmosessa maailmassahan me ollaan kasvettu. Tärkeintä on että sen tiedostaa niin sit voi myös valita toimia toisin.

   Tuo dokumentti on kyllä tosi silmiä avaava ja mielestäni semmonen, mikä kaikkien pitäisi nähdä!

   Poista
 3. Juuri näin! Mulla on taas jokakeväinen vaatekaappien mylläys menossa ja kirppispöytä pitäisi varata, huh. Olen siirtynyt oikeastaan 90% ostamaan vaatteeni käytettyinä, loput sitten mahdollisimman vihreitä. :) Hyvä postaus Larissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilia! Kuulostaa hyvältä, mustakin tuntuu että kevät on aina jotenkin sopivin aika käydä vaatekaappia läpi! :-D :-)

   Poista

Kiitos ajatuksistasi ♥