YOUTUBE

tiistai 20. kesäkuuta 2017

SALAISET VINKKINI INTERRAILILLE

Otsikko vois olla clickbait, mutta myönnän että se on vain mun huonoa huumorintajua. Postauksen ideana siis koota just mun vinkit reilille. Googlaamalla löytää varmasti parempia pakkauslistoja, hostellisuosituksia ja nähtävyyslistoja kuin mitä pitkälläkään pähkäilyllä saisin itse kasaan. Päätin siis koota ne vinkit, joita kukaan muu kuin mä ei välttämättä muista rustata listoihin tai kertoa kavereille. Oltii viime kesänä Jonathanin kanssa interraililla pari viikkoa. Tämän postauksen lopusta löytyy linkit kaikkiin muihinkin postauksiin siitä reissusta!


1. Varaa aikaa lepäämiseen. Reilimatkan ideana voi olla nähdä mahdollisimman paljon - mutta kukaan ei jaksa pällistellä nähtävyyksiä missään päin maailmaa, ellei ole nukkunut tarpeeksi ja välillä ollut vaan tekemättä mitään. Mun suosikkijuttuja matkustamisessa onkin itse asiassa uudessa ympäristössä laiskottelu. Miksi muka ulkomailla ei saisi laiskotella? Netflixit, chillit ja sipsit on mulle kivoja lomamuistoja, kun taas Frankfurtin ja Pariisin välisestä junamatkasta en muista muuta kuin sen, että kiukuttelin. Edellisenä päivänä oltiin matkustettu Slovakiasta Itävaltaan ja koitettu nähdä mahdollisimman paljon Wieniä sen yhden päivän aikana. Ei tullut levättyä ja seuraavana päivänä kiukutti. Coincidence? I think not.

2. Pese vaatteita. Meillä oli matkassa mukana vaatteidenpesusaippua (kiitos iskälle vinkistä). Saippuan ansiosta kummallakaan meistä ei ollut edes "oikeaa rinkkaa", kun vaatteita ei tarvinut pakata mukaan järjettömiä määriä. Ajattelin alunperin, että kyllästyn näihin "muutamaan" vaatteeseen ja mulla on sit kaikissa kuvissa samat vaatteet päällä iik noloa ja entä kun haluan keksiä uusia asukokonaisuuksia - mutta reissussa kiinnosti sitten vähän eri asiat kuin oma ulkonäkö ja asukokonaisuuksien suunnittelu. Lillessä taisin käyttää samaa jumpperia kolme päivää putkeen. Johtui ehkä tosin siitäkin, että se oli mun ainoa pitkähihainen ja Lillessä satoi ja oli kylmä koko sen ajan, mitä siellä oltiin. Vähän niinkuin sitä edellisenäkin vuonna. En ole missään kokenut niin aitoa "Suomen kesää" kuin Ranskan Lillessä.

3. Suunnittele. Tylsää, tai ehkä ei sittenkään niin tylsää. Vaikka spontaanius saattaa jotakuta houkuttaa ja kuuluu ikään kuin ennakko-odotuksiin (tästä lisää kohdassa viisi), on hyvä tsekata ennen reissuun lähtöä edes se, missä junissa täytyy maksaa paikkavarauksista. Me suunniteltiin kuukausi etukäteen joka ikinen reissun juna ja pysyttiin aikataulussa. Paikkavaraukset tehtiin pari päivää ennen reissua jokaiseen tarvittavaan junaan. Kivaa ja helppoa. Muodon vuoksi tietenkin kerran meinattiin myöhästyä junasta, jonka paikkavarauksista oltiin maksettu maltaita.

4. Eurooppalainen sairaanhoitokortti mukaan. Itse en fiksusti tullut edes ajatelleeksi matkavakuutusta (koska Keski-Eurooppa ei tunnu enää matkalta kun vietän täällä kuitenkin puolet elämästäni), mutta vähän sydämessä muljahti kun heräsin järkyttävään korvakipuun ja äkkäsin että enhän mä täällä Pariisissa voi noin vain marssia lääkäriin. Onneksi mulla olisi ollut eurooppalainen sairaanhoitokortti mukana, ja korvakin oireili Eiffel-tornin hissin (ei korvatulehduksen) takia, eikä lääkäriin jouduttu menemään. Tuo kortti kulkeekin uskollisesti aina mukana, mutta voisin ensi kerralla ennen pitkälle matkalle lähtemistä tsekata vakuutusjututkin kuntoon. 

5. Ei ole yhtä oikeaa tapaa olla interraililla. Tämä on mun mielestä oikeasti tärkein, mutta samalla vaietuin fakta. Monella tuntuu olevan kummallisia vaatimuksia ja tunnuspiirteitä sille, mikä on oikeeta reilaamista. "Oikeaa" tapaa reilata ei ole. Reilaamisen ei tarvitse olla paikasta toiseen ryntäilyä, joka ilta uusien ihmisten kanssa bilettämistä, kaikista halvimpia hostelleja ja jäätävän rinkan raahamista. Osaa näistä on tietenkin vähän hankala välttää, ellei satu olemaan miljonääri. Tarkoitukseni onkin muistuttaa siitä, että reilaaminen on loppujen lopuksi sitä, että on se reilikortti ja matkustaa sillä sen sijaan, että vaikka lentäisi lentokoneella. Junassa matkustaminen on matkustustapa siinä missä muutkin, ja reilikortin voi ostaa, oli rinkkaa tai ei. Reilata VOI myös matkalaukun kanssa, yöpyen hotelleissa vähän isommalla budjetilla, ja käyden vaikkapa vain yhdessä maassa. Me vietettiin reilin vikat päivät Saksan maaseudulla keskellä ei-mitään ja vuokrattiin auto pariksi päiväksi. Ja kyllä se oli silti ihan oikea interrail.

Larissa

10 kommenttia:

 1. Olen lähdössä elokuuksi reilaamaan, joten kiitos näistä! Ensimmäinen vinkki levosta voi tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta on kyllä paras neuvo minkä voi matkaan lähtevälle antaa :) Oon huomannu että vähillä unilla ja jatkuvalla ravaamisella jaksaa ehkä 3-4 päivää, mutta sitten loppuu voimat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei jee, ole hyvä, toivottavasti näistä on hyötyä! :-)

   Poista
 2. Oi että reilaus kiinnostaa mua kyllä kovasti mutta en oo saanut aikaiseksi lähteä :) Täytyykin lukaista sun muut postaukset tästä aiheesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos joskus tulee tilaisuus lähteä niin suosittelen kyllä ehdottomasti reilaamista! :-)

   Poista
 3. Tää oli hyvä postaus! Ehkä parhaita muistoja Berliinin matkasta oli juuri se, kun maattiin vaan hotellilla pitkän päivän jälkeen ja katsottiin tabletilla Netflixistä leffa. Se oli niin täydellinen siihen hetkeen ja ilman sitä olisi viimeiset päivät olleet paljon raskaampia. :) Ehkä sitä vielä joskus voisi lähteä reilaamaan, sillä siinä on kyllä mahdollisuudet vaikka mihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Joo, mulla on tommosia samanlaisia muistoja parilta reissulta, kyllä noita rentoiluhetkiä kaipaa matkallakin :-) Ja hei lähde ihmeessä!

   Poista
 4. Kävinkin katsomassa sun viime kesän interrail postauksia ja löysin onnekseni sieltä postauksen Wienistä ;) Tässä oli kyllä hyviä vinkkejä vaikkei interrail mulla olekkaan suunnitelmissa :) Eurooppalaista sairaanhoitokorttia kannattaa aina pitää reissuilla mukana! Mullakin tulehtu haava Kööpenhaminassa ja tuolla kortilla sain ilmateeksi hoitoa sairaalassa :) Reisussa olisi tärkeää muistaa rentoutua ja välillä vain olla eikä koittaa tekemään liikaa kaikkea niinkuin mulla oli ennen tapana tehdä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee kiitos Niina! <3 Oon iloinen että tää postaus sai näin hyvän vastaanoton, kirjoitin tän nimittäin aikalailla hetken inspiraatiossa! :-D Toi sairaanhoitokortti on kyllä tosi kätevä, hyvä että sulla sattui olemaan se siellä Kööpenhaminassa mukana!

   Poista
 5. Mä oon nyt tässä viimeiset pari viikkoa puhkunut sellaista sisäistä tarmoa, että ensi kesänä lähden kyllä reilaamaan - vaikka yksin jos kaveria ei löydy! Tää postaus tuli siis luettua oikeastaan parhaimpaan mahdolliseen aikaan :D Täytyy vain toivoa ettei maailman tilanne heikkenisi vuoden sisään hurjasti, niin että matkailu on edelleen turvallista ja mahdollista. En tiedä, olenko ainoa kuka oikeasti funtsii tämmöisiä juttuja ja että suhtaudunko liian vakavasti kriiseihin ja konflikteihin, mutta toisaalta ei siitä kenellekään haittaa ole :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noni, jes! :-D Lähde ehdottomasti reilaamaan!

   Varmaan sitä jokainen vähän miettii matkustaessa noita juttuja, mutta itse olen ajatellut, ettei se oikeastaan auta mitään, jos liikaa pelkää. Sitä kuuluisaa maalaisjärkeä on tietenkin hyvä käyttää, mutta en ole halunnut jättää mitään reissua välistä sen takia, että pelottaa.

   Poista

Kiitos ajatuksistasi ♥