YOUTUBE

torstai 24. elokuuta 2017

TÄRKEIMMÄT VINKIT KAUKOSUHTEESEEN

Syksy tuo tullessaan arkirutiinit. Minulle ja poikaystävälleni paluu arkeen merkitsee loputtomia FaceTime-puheluita, aikataulujen suunnittelua ja seuraavan jälleennäkemisen odottelua. Moneen parisuhteeseen kuuluu ajanjaksoja, jolloin ollaan tavalla tai toisella välimatkan päässä toisesta, esimerkiksi armeijan tai opintojen takia, mutta meidän tapauksessamme välimatkaa on puoli Eurooppaa. Kyseessä ei kuitenkaan ole aivan mahdoton yhtälö. Parhaimmillaan kaukosuhteessa oppii tuntemaan toisen syvemmällä tasolla, ja samalla oppii aika paljon uusia asioita myös itsestään. 

Kaukosuhdetta meillä on nyt takana kaksi vuotta, edessä (toivottavasti) enää yksi. Tässä ajassa on ehtinyt ymmärtää sen, että kaukosuhteen vaikeudet ovat joskus yllättäviä. (kuten miten reagoida ulkopuolisten ennakkoluuloihin). Olemme tässä ajassa oppineet myös ikään kuin reseptin toimivaan kaukosuhteeseen. Ja ne tärkeimmät vinkit eivät löydy naistenlehtien artikkeleista, vaan ne opitaan itse. Jokainen parisuhde on tietenkin erilainen, mutta ajattelin jakaa mielestäni tärkeimmät vinkit.


1. Pelisääntöjen sopiminen. Tämä on mielestäni itsestäänselvyys ihan missä tahansa suhteessa, mutta listaan sen nyt kuitenkin tähän. Kaukosuhteeseen on vaarallista lähteä, jos suhteen laatu ei ole kummallekin selvä. Pelisäännöillä en viittaa pelkästään luottamusjuttuihin tai mikä-lasketaan-pettämiseksi -keskusteluun, vaan näiden lisäksi on tärkeää sopia ajan- ja rahankäytöstä. Ihan niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin "onko OK vastata viestiin tuntikausien viiveellä" saa aikaan rakentavaa (ja joskus ei-niin-rakentavaa) keskustelua.

2. Rutiinit ja perinteet. Toistuvien "kaavojen" avulla suhteesta tulee kiinteä osa omaa arkea. Meillä rutiini tarkoittaa esimerkiksi sitä, että soittelemme joka ilta, eikä siitä tarvitse erikseen sopia. Teknologiaa kannattaa oikeasti käyttää hyväksi: saman telkkariohjelman tai Netflix-elokuvan katseleminen sujuu myös videopuhelun välityksellä.

3. Kerro omasta elämästäsi. Ainakin minulle on tärkeää, että voin puhua poikaystäväni kanssa mistä vain. Joskus tuntuu työläältä puhua ihmisistä, joita hän ei ole koskaan tavannut, tai yliopistosysteemistä, joka poikkeaa hänen omastaan. Olen kuitenkin vakaasti sitä mieltä, että jokainen tarina ärsyttävästä sivuainekurssista on arvokas, vaikka tarina vaatisikin polveilevan taustaselityksen. Jos mainitsen poikaystävälleni usein jonkun kaverini, jota hän ei ole tavannut, saatan lähettää screenshotin kaverini Facebook-profiilista - ihan vaan, että tällä henkilöllä olisi kasvot myös poikaystäväni päässä hänen kuunnellessaan tarinaani. Vaikka elämmekin arkea opintoineen ja sosiaalisine ympyröineen kahdessa eri maassa, ei se tarkoita, että mitään asioita täytyisi tämän takia lähtökohtaisesti jättää kertomatta.

4. Ikävöinnillä mässäily ja oma elämä sopivaan tasapainoon. Tämä on itselleni ehkä se haastavin. On OK ja hyväkin, että aika ajoin kuluu jokunen sunnuntai niin, että en tee juuri mitään muuta kuin puhu Jonathanin kanssa - kokkaamme, teemme opiskelujuttuja ja suunnittelemme tulevaisuutta FaceTimen ollessa päällä käytännössä koko päivän. Minulla on kuitenkin taipumusta muuttua surumieliseksi kärsimysikävämytyksi, jolloin millään Suomi-elämäni asialla ei ole merkitystä, kaikki pännii, kännykkä liimautuu käteen kiinni ja makaan sängyllä kuunnellen masentavia ikävöintibiisejä uudestaan ja uudestaan. Tällöin on tärkeää ottaa itseään niskasta kiinni ja sopia tapaaminen kavereiden kanssa tai ilmoittautua ainejärjestön sitseille, vaikka ei juuri sillä hetkellä huvittaisikaan. Aika ei kulu yhtään sen nopeammin ikävää itkeskellessä, ja välimatka on ja pysyy, vaikka jättäisikin omat menot minimiin.

5. Viis veisaa muiden ennakkoluuloista. Tyhmiin kysymyksiin tai vähättelyyn törmään onneksi suhteellisen harvoin. Ennakkoluulot kuitenkin paistavat aina välillä joidenkin ihmisten käytöksestä. Joillekin kaukosuhde tuntuu olevan synonyymi avoimelle suhteelle tai ei-vakavastiotettavalle parisuhteelle. Hyväntahtoiseksikin tarkoitettu "ai, te olette vieläkin yhdessä" saattaa tuntua ikävältä, mutta on tärkeää muistaa, että muiden mielipiteillä ei tässä(kään) asiassa ole tuon taivaallista merkitystä.

LUE LISÄÄ:


Larissa

12 kommenttia:

 1. Kaukosuhde voi ajoittain olla vaikea, mutta mun mielestä se myös palkitsee. Toisen näkemisestä tulee entistä tärkeämpi ja juhlallisempi asia, kun näkeminen on rajattu viikonloppuihin ja lomiin. Kaukosuhteesta saa ehdottomasti toimivan, jos molemmat on valmiita sitoutumaan suhteeseen. Hyvä kirjoitus <3

  Terveisin vuosi etäsuhteessa ja kolme vielä edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oon täysin samaa mieltä kanssasi :-) Tsemppiä teille <3

   Poista
 2. tässä on kyllä meilläkin todettuja vinkkejä, jotka kuuluu siihen kaukosuhteeseen. Meillä yli vuosi takana ja noin neljä vielä edessä, mutta sen jälkeen saa nähdä toista joka päivä ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Mäkin ajattelen aina tota, että kun jaksaa tämän vaiheen, niin sen jälkeen on koko loppuelämä edessä yhdessä! Tsemppiä!

   Poista
 3. Vaikken itse olekkaan kaukosuhteessa niin tätä postausta oli mielenkiintoista lukea! :) Mun mielestä on jotenkin suloista, että katsotte samaa elokuvaa eri maista ja ootte tavallaan yhdessä koko päivän vaikka sitten puhelimen välityksellä <3 Toisten mielipiteillä ei ole väliä, pääasia että on itse onnellinen :)

  VastaaPoista
 4. Hyvä postaus taas! :) Itselleni tosi hyödyllinen, koska kaukosuhde kahden maan välille on meilläkin nyt syksyllä edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elli! <3 toivottavasti näistä vinkeistä sai jotain irti teidänkin tilanteeseen :-)

   Poista
 5. Todella asiallinen postaus! Hyviä vinkkejä kyllä oot osannut tähän huomioida :) Itse elin kaukosuhteessa melkein vuoden, kunnes 2016 kesällä mies muutti luokseni saatuaan siirroon TAMK:iin jatkamaan opiskeluitaan toiselta paikkakunnalta. Ei se helppo kokemus ollut, mutta erittäin kasvattava!<3

  www.hennam.fi

  VastaaPoista
 6. Sä oot niin viisas! Upeita ajatuksia, ja sun teksteistä tulee aina hyvälle tuulelle. <3 superkivaa syksyä, ehtispä Tampereelle...

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksistasi ♥